Obezita v České republice

12. říjen 2004
Vaše téma

Je u nás vůbec obezita tak vážný problém? Uvedeme pár čísel. Hmotnost vyšší než je celosvětově uváděný zdravý průměr má u nás přes padesát procent lidí. Celkem je ale u nás kolem 24 procent lidí, kteří už mohou být považováni za obézní. V evropském měřítku jsme na čtvrtém místě, vede Ruska. Ze zemí Unie je na tom hůře než my Řecko. Američané, kterým se často posmíváme, že jsou národem cvalíků, mají 27 procent obézních obyvatel. Takže pro nás nic moc lichotivého.

Možná brzy budeme útočit na evropskou špičku, je vůbec možné nějak tloustnutí Čechů a Moravanů nějak zastavit?

Pokouší se o to především lékaři. Před několika dny vznikla Národní rada proti obezitě.

Kunešná: Národní rada proti obezitě vznikla vlastně jako protireakce na epidemii obezity, o která se dá říci, že existuje po celém světě. Dokument o obezitě vznikl už v roce 1997, kdy vyšel jako zpráva WHO.

Jen doplníme slova místopředsedkyně rady Marie Kunešné, že WHO znamená Světovou zdravotnickou organizaci. V české radě jsou představitelé jednak zdravotníků, ale také Ministerstev zemědělství, školství a místního rozvoje.

Co má místní rozvoj společného s obezitou?

To se dostáváme k tomu, jak bude rada postupovat v boji s nadbytečnými kilogramy. Školství znamená výchovu ke správným návykům, zemědělství znamená produkci, ale také prodej potravin, místní rozvoj - tady by bylo možné například lokálně podporovat výstavbu sportovišť a podobně.

Každý projekt ale stojí peníze a ani tento určitě nebude zadarmo.

Samozřejmě zatím není moc jasné z jakých zdrojů budou jednotlivé akce placeny, částečně zřejmě pomůže Evropská unie, částečně budou hrazeny ze soukromých zdrojů. Řekněme například, že budou finančně přispívat výrobci sportovního zařízení a podobně. Zatím je ale vše v plenkách. Nemusíme ale zoufat, protože za našimi hranicemi nejsou o moc dál.

autor: jač
Spustit audio

Více z pořadu