Necpěte se jako prokopnutí! Pavel Maurer radí, jak vyzrát na all inclusive

21. červen 2014
Glosa Pavla Maurera

Chystáte se na dovolenou se stravováním all inclusive a těšíte se na snídani o pěti chodech? Neradujte se předčasně. Přejídání se vám podle Pavla Maurera nemusí vyplatit.

Dlouhodobě nenávidím pojem all inclusive, tedy česky řečeno vše v ceně. Blíží se doba prázdnin a dovolených, takže je dost pravděpodobné, že mnozí z vás si zakoupili pobyt, na kterém si každého hned na začátku okroužkují páskou na ruku. A pak už budete jíst dle libosti cokoli a kdykoli, vstávat, kdy se vám bude chtít, jednoduše bez starostí a stresů.

Jenže on je to trochu začarovaný kruh. Ten, kdo vám all inclusive prodává a připravuje, bohužel ve většině případů nepřemýšlí o ničem jiném než jak na vás maximálně ušetřit, jak nakoupit ty nejlacinější suroviny, druholigová rajčata a jak z nedojedeného kuřete, které bylo k večeři, udělat nazítří polévku k obědu.

Čtěte také

Manažer all inclusive logisticky koumá nad tím, jak servírovat a umisťovat nabízená jídla ve varných nádobách tak fikaně, abyste se na začátku nacpali tím lacinějším a zbylo vám v bříšku co nejméně místa na dražší delikatesy.

Nejde o jednostranný boj. I my, zákazníci a plátci all inclusive, děláme, co můžeme, abychom si své peníze co nejvíce užili, že? A tak se cpeme jako prokopnutí! Pijeme od rána jednoho panáka za druhým, dáváme si exotické koktejly, na jaké bychom si nikdy v normálním životě za žádnou cenu netroufli.

švédský stůl

Zblajzneme pětichodovou snídani a od oběda nás prakticky musí odvézt na vozíku. Nejásejme, stejně je to nerovný boj a restaurace nakonec vždy slavně zvítězí. Recyklace nesnědených potravin je organizačně dokonale promyšlená, alkohol se nalévá v té nejnižší konzumní kategorii a nedaleký lékař je dobře a zkušeně zásoben projímadly, žaludečními tabletkami a desinfekčními prostředky. Všichni vědí své.

Nejvíce se tamní číšníci usmívají na malé děti, protože sní málo a nemají z toho rozum jako dospělí. Netuší, že se mají nacpat. Děti konzumují jen to, co je nezbytně nutné. Jeden rohlík, jedno jídlo, jedno pití. Proč by se měly cpát, když už nemají hlad? Raději si půjdou hrát.

Můj závěr je jednoduchý. All inclusive není nic špatného, ale nesmíme se z toho pomátnout. Pouze se chovejme jako naše děti. To, že je na švédských stolech každou minutu hora jídla, neznamená, že ji musíme sníst právě my!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio