Žďár nad Sázavou postrádá městského architekta

19. červen 2014

Žďáru chybí člověk, který by dohlížel na to, aby stavby ve městě měly jednotný vzhled. Po městském architektovi už delší dobu volají mnozí obyvatelé. Nelíbí se jim podoba některých v posledních letech dokončených nebo zrekonstruovaných staveb.

Ve Žďáře teď ve velkém zateplují veřejné budovy. Může to však působit tak, že radnice používá ty nejlevnější pastelové barvy, které bez ladu a skladu plácne tu na jednu, tu na druhou fasádu, aniž by to vzájemně ladilo. Lidé často kritizují například vzhled Knihovny Matěje Josefa Sychry nebo Kina Vysočina. Půl století stará budova dostala plastová okna a zářivou fasádu. V diskusních fórech jsou ale výhrady i k parku Farská humna. Podle členů občanské iniciativy Žijeme Žďárem je nyní postoj města k této problematice nešťastný a radním chybí cit pro veřejný prostor.

Místostarosta za TOP 09 Ladislav Bárta se však brání. „Věřte mi, že ty objekty byly posuzovány právě vzhledem k okolí. I to kino ladilo v návrhu k celému sídlišti. Knihovna, ta se chtěla přiblížit barevnému provedení sousedního historického objektu Čechova domu, který je z té staré zástavby náměstí a je to z mého pohledu velmi hodnotná stavba.“ Ladislav Bárta na druhou stranu ale připouští, že funkce městského architekta Žďáru nad Sázavou skutečně chybí. „Souhlasím s tím, že pokud by tady byl v rámci města nějaký odbor nebo útvar, či jak už to nazveme, tak by to bylo potom snadnější, protože tyhle věci by se daly možná intenzivněji konzultovat a nebylo by to o rozhodnutí nějakého momentálního posouzení, ale mohlo by se to řešit komplexně a systematicky.“

Právě na to kritici často poukazují. Je podle nich naprostou nutností mít zastřešující osobu, která nedopustí funkčně a vizuálně nepovedené projekty, za které nikdo nenese zodpovědnost. Architekt by měl městu vtisknout novou tvář. Žďár teď navíc plánuje zateplení dalších budov. Po ZUŠ Františka Drdly a hotelovém domě Morava uvažuje vedení žďárské radnice o nové fasádě a zateplení také bývalého úřadu na náměstí Republiky. Pak přijde na řadu poliklinika a po ní i divadlo. Členové občanské iniciativy Žijeme Žďárem se však už teď děsí toho, jak to dopadne.

Zřízení funkce městského architekta je ale podle Ladislava Bárty otázkou dohody a shody mezi zastupiteli.

autor: Michal Malý
Spustit audio