Komunitní zahrady jsou místem pro setkávání a pěstování

Ne každý bydlí v rodinném domě se zahradou, ani nevlastní zahrádku, přesto ho láká možnost vlastního pěstování bylinek či zeleniny. Tu nabízejí projekty komunitních zahrad, které jsou u nás v posledních letech zakládány ve větších městech.

Jejich historie ale sahá až do dvacátých let 19. století a jejich kolébkou jsou země západní Evropy a Velká Británie. Tenkrát měly pomáhat lidem, kteří kvůli industrializaci přišli o práci, museli ale živit rodinu. Koncem 19. století se objevují i ve Spojených státech, po první světové válce byl například v Německu vznik komunitních zahrad dokonce podporován státem.

Současní zahradníci

Komunitní zahrady dnes zažívají renesanci. Nejde jen o pěstování pro vlastní potřebu a radost, ale i o využívání ladem ležících opuštěných ploch ve městech, komunitní zahrady se stávají součástí společenského života, místem k setkávání lidí, trávení volného času a tím také posílení mezilidských a sousedských vztahů. Čím dál větší popularitu si získávají i u nás. Najdeme je mezi obytnými bloky, na okrajích parků, na balkonech, na střechách domů nebo v proluce přímo v centru města. Když je málo místa na záhonky, stačí pytle naplněné zeminou.

Olomoucká komunitní zahrada

Olomouc se také zařadila mezi města, která v České republice už své komunitní zahrady mají. Každá pracuje na jiném principu a má odlišná pravidla, cíl a myšlenka ale zůstávají stejné. Mladí lidé sdružení kolem obecně prospěšné společnosti DW7, které spojují především aktivity v oblasti kultury a umění (Divadlo Na cucky, mezinárodní divadelní festival Divadelní Flora Olomouc), se rozhodli prostor pro komunitní zahradu v Olomouci najít. Tím se po delším hledání stalo zrušené minigolfové hřiště v areálu někdejšího Letního kina.

Komunitní zahrada Olomouc (záhonek z bývalé minigolfové dráhy)

Co se pěstuje

Už druhou sezónu tam desítky zájemců pěstují vlastní zeleninu nebo bylinky a společně o prostor pečují. Pokud si dobře prohlédnete záhonky, pak zjistíte, že mnohé z nich mají tvar původních minigolfových drah, prostor pak lemují pytle se zeminou, kde pěstují rajčata či papriky.

Kdo zrovna nepracuje na vlastním pozemku, pomáhá zkrášlovat společné prostory nebo chystá nové záhony pro další zájemce. Kromě společné práce na zahradě a také nezbytné relaxace pořádají besedy, setkání, workshopy a další akce. Vítají každého, kdo by se chtěl do komunitního zahradničení zapojit. Informace najdete buďto přímo na místě, nebo na webových stránkách či facebooku na adrese www.facebook.com/zaohrada.

autor: av