Jiří Leschtina: Znovu povinná vojna?

23. červen 2014

Vlastně je to o důvod víc, proč nemít rád Putina. Na jeho vojenskou agresi vůči Ukrajině se odvolává ministerstvo obrany při zdůvodnění nového branného zákona, který má umožnit návrat povinných odvodů do armády a povinná vojenská cvičení i v době míru.

Náměstek obrany Jakub Kulhánek to zdůvodňuje potřebou mít v případě ohrožení „nástroj, abychom se mohli připravit na zvládání krizových situací“. Což je ovšem přiznání, že po deseti letech vytváření profesionálního vojska není na krizové tedy válečné situace armáda připravena.

Tvůrci zákona navrhují povinné odvody v případě ohrožení země, které by se týkaly ročníků mezi 18. a 30. rokem života. A to – ano slyšíte dobře – včetně žen. To všechno korunováno třemi roky vězení, pokud by se mladí lidé vyhýbali odvodu.

Celé to působí dost neskutečně. Proč by se povoláním žen do zbraně v době blíže nespecifikovaného ohrožení měla naše země řadit mezi tradičně bojový Izrael na jedné straně, nebo totalitní Kubu a severní Koreu na straně druhé?

Čtěte také

A jak by se v případě povinných vojenských cvičení, trvajících nejméně tři měsíce, úřady stavěly k pacifistům nebo homosexuálům? Po roce 1989 byla jejich záchranou civilní služba. A jestli by někdy po roce 2015 měli volit jen mezi nenáviděnou armádou a vězením? To už zavání dobou, kdy komunisté službu v socialistické armádě nazývali nejčestnější povinností.

Proč jsme vlastně zaváděli profesionální armádu? Aby byla rychlejší a efektivnější než armáda, složená z odvedenců, tvrdili odborníci. Dnes se dočítáme, že vojáci brigády rychlého nasazení mají zpuchřelé helmy, jimiž proletí každá střela, výstroj si musí dokupovat v army schopech za své. Nebo že špičkové transportéry Pandur nemají munici ani zásobu protitankových raket.

pandur

S budováním profesionální armády jsme zamrzli kdesi v půli cesty. Důvod? Jak opakuje velitel české armády generál Pavel, armádní rozpočet byl v minulosti až příliš často používán jako rezerva k vyspravení státního rozpočtu. Tím spíš ovšem není řešením návrat k povinným odvodům. Ale mnohem masivnější investice do rezortu obrany, které umožní vytvořit skutečně moderní profesionální vojsko, jež bude řečeno s náměstkem Kulhánkem „zvládat krizové situace“.

Přitom nelze říct, že by v minulosti šlo do armády až tak málo peněz. Ale velká část těchto prostředků zmizela ve zmanipulovaných tendrech, na účtech překupníků s desetkrát předraženou výstrojí a zbraněmi. Vždyť nebýt těchto vyhozených a rozkradených peněz, nemusela být na tom naše armáda až tak mizerně a to ani v časech nejhlubší krize.

Pokud ale teď politici, zodpovědní za chyby a podvody, navrhují jako lék řešení, hraničící s omezením demokratických osobních svobod, pak je to troufalost, kterou rozhodně neměli ve volebních programech.

Spustit audio