Stát bude žádat zlepšení bezpečnostního plánu Spolchemie

O dalším osudu ústecké chemičky Spolchemie jednal ministr financí Bohuslav Sobotka s náměstkem ústeckého hejtmana Jaroslavem Foldynou. Spolchemie čelí stále tvrdší kritice - už ani vedení města nevěří, že je schopná udržet nebezpečné provozy pod kontrolou. Během uplynulých dvou týdnů z ní už dvakrát unikly chemikálie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na město Ústí nad Labem

Pohled na město Ústí nad Labem | Foto: Jan Rosenauer

Jak Radiožurnálu potvrdil mluvčí ministra financí Marek Zeman, Konsolidační agentura dostala za úkol zjistit, co bude stát prevence havárií ve Spolchemii.

"Konsolidační agentura bude iniciovat svolání mimořádné dozorčí rady, na níž budeme požadovat zpracování plánu výrazného zlepšení bezpečnosti provozu, včetně odborných stanovisek a dopadu do rozpočtu. Co se týče privatizace, součástí privatizačního plánu budou i kritéria, která se zaměří na další investice do bezpečnostních systémů."

Podle ústeckého náměstka Jaroslava Foldyny by vedení Spolchemie mělo vylepšený plán bezpečnosti dodat do měsíce. Materiál by měl zahrnovat i oponentní stanoviska a stanoviska Ústeckého kraje. Dokumentem by se pak měla zabývat vláda.

Naposled došlo k havárii v této severočeské chemičce včera - do ovzduší uniklo několik kilogramů chlorovodíku. Podle vedení podniku prý jeden ze zaměstnanců při údržbě potrubí nedodržel pracovní postup. Zdraví obyvatel nebylo únikem chlorovodíku podle měření strážníků ohroženo. Šlo už o čtvrtou letošní havárii ve Spolchemii.

Naděžda Hávová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme