Zájemce o koupi zámku v Peruci se nenašel. Památku může zachránit Ústecký kraj

24. červen 2014
Zprávy

Zámku v Peruci na Lounsku hrozí, že se stane ruinou. Památka je spjata s obrazy Emila Filly, který tady v polovině dvacátého století pobýval a tvořil. V jižním křídle zámku proto v minulosti vznikla Fillova pamětní síň. Zahraniční majitelé nabízeli zámek za 15 milionů korun počátkem tohoto roku. Památku ale nikdo nekoupil. Teď ji nabízí za stejnou cenu Ústeckému kraji.

„No, já si myslím, že to dělá špatný dojem. Ten zámek je už zavřený od roku 1983, tady ta původní část. A ta Fillova síň, to už snad letos bude dva roky,“ povzdechla si obyvatelka Peruce, která nechtěla prozradit své jméno.

Zámek v Peruci získala nejprve obec a koncem devadesátých let jej koupili za 19 milionů korun zahraniční majitelé. Ti měli velké plány, které ale nenaplnily. Letos počátkem roku nabídli zámek k prodeji za 15 milionů korun.

Radní Ústeckého kraje souhlasili s tím, že kraj památku odkoupí, postupně opraví a využije ji coby kulturní centrum a muzejní depozitář. Proti ale byli krajští zastupitelé. V následné dražbě se zámek prodat nepodařilo. Teď majitel nabízí za stejnou cenu památku opět Ústeckému kraji.

„Samozřejmě by to určitě bylo pro Ústecký kraj zajímavé vzhledem k výstavním prostorám, které tam jsou. I k dalším věcem, které bychom mohli využít i v rámci depozitářů,“ konstatuje hejtman Ústeckého kraje z KSČM Oldřich Bubeníček a pokračuje:

„Druhá věc je cena. Ovšem pokud společnost přichází se stejnou nabídkou, která jednou už byla v zastupitelstvu zamítnuta, tak nepředpokládám, že by zastupitelé změnili názor.“

Zámku tak hrozí, že nenajde kupce a zchátrá. A s ním i Pamětní síň Emilla Filly, která ještě před dvěma lety lákala turisty z Čech i zahraničí a kterou provozuje krajská Galerie Benedikta Rejta v Lounech.

Zátiší s mísema, jeden z odcizených obrazů Emila Filly z výstavních prostor na zámku v Peruci na Lounsku

V minulosti Fillovu síň třikrát vykradli, naposledy před dvěma lety. Od té doby se do ní obrazy nevrátily. Chybí totiž kvalitní zabezpečení. Peruc za své peníze nechala do Pamětní sině vybudovat přívod vody.

„Nevím, proč se neotevře, vždyť tam nemusejí být ty nejdražší obrazy, vždyť tam mohou být ostatní věci,“ rozčiluje se nezávislý starosta Peruce Antonín Lanc.

Podle Lance má zavřená galerie negativní vliv na turistický ruch. Ještě před dvěma lety stavěly v Peruci autobusy a obec byla i oblíbenou destinací cykloturistů.

„Přichází v povědomí, že je zavřená, ta Fillovka. Takže už ji míjejí, už ani neberou za tu kliku, se to ztratí úplně,“ dodává smutně starosta Peruce.

Dokud nebude bezpečná, nebude se v ní vystavovat

Krajská Galerie Benedikta Rejta Fillovy obrazy do Peruce nevrátí do té doby, než bude zámecká galerie kvalitně zabezpečena. Ředitelka lounské galerie Alica Štefančíková ale přichází s návrhem, jak zprovoznit Fillovu pamětní síň a nevystavit přitom cenné obrazy.

„Navrhli jsme zřizovateli, že bychom připravili historickou expozici, kde by byly vystaveny historické dokumenty a audiovizuálním způsobem bylo zpřístupněno jeho dílo,“ vysvětluje Alica Štefančíková.

Návrh musí ještě posoudit Ústecký kraj. Jeho zastupitelé také v září rozhodnou, jestli rokokový zámek v Peruci odkoupí.

Zámek Peruc
autoři: Jan Beneš , mad
Spustit audio