Daniel Veselý: Pátrání po unesených studentech na Západním břehu vyústilo v kolektivní trest

24. červen 2014

Na Západním břehu Jordánu pokračuje operace izraelské armády s názvem Bratrův strážce, během níž byla Izraelem ve vesnicích na západ a sever od Hebronu nasazena největší vojenská síla od vypuknutí 2. intifády v roce 2000.

Izraelští vojáci zde pátrají po třech unesených nezletilcích. Identita únosců dosud není stoprocentně známa, avšak izraelská vláda hodlá předložit důkaz, že pachatelem je hnutí Hamás.

V prohlášení izraelské lidskoprávní organizace B’Tselem k únosu tří studentů navštěvujících ješivu nacházející se na Izraelem nelegálně okupované půdě, stojí, že jen nutné udělat všechno proto, aby se izraelští nezletilci mohli vrátit do bezpečí svých domovů. B’Tselem zároveň vyzývá izraelské orgány, aby se při pátrání po unesených studentech na Západním břehu neuchylovaly ke kolektivnímu trestu vůči tamní palestinské populaci.

Izraelské ozbrojené síly v oblasti na Palestince uvalily striktní bezpečnostní opatření, zablokovaly hlavní příjezdové trasy do Hebronu a na kontrolních stanovištích posílily vojenské hlídky. Palestinci žijící v Hebronu a okolí nyní ani s povolenkami nemohou projít kontrolními stanovišti, aby mohli vycestovat do jiných měst a vesnic na Západním břehu i do Izraele.

Čtěte také

Izraelská armáda v souvislosti s únosem na základě zprávy zpravodajské agentury Ma'an News Agency dosud pozatýkala více než 500 Palestinců. V průběhu razií, domovních prohlídek a zatýkání podezřelých osob částečně poničila 750 domů jen v Hebronu a jeho bezprostředním okolí. Restriktivní opatření se týká celkově 750.000 Palestinců žijících v tomto regionu.

Nicméně podle organizace B’Tselem tato restriktivní opatření představují kolektivní trest postihující navíc tisíce palestinských dělníků, z nichž všichni na checkpointech podstoupili zevrubnou bezpečnostní prohlídku, ale další cesta do zaměstnání jim byla ztížena.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Pátrání po nezletilých Izraelcích se neomezuje jen na Hebron a okolí, ale zasahuje i druhé největší palestinské město Náblus, dále pak města Betlém, Ramalláh a Dženín.

Kupříkladu zprávy z uprchlického tábora Balat, ležícího nedaleko Nábulusu, hovoří o tom, že zde izraelská armáda při raziích částečně poškodila 40 domů.

Čtěte také

Navíc byl při střetech s izraelskou armádou usmrcen 21 letý Palestinec a posléze byli během razie ve svých domovech zastřeleni další dva palestinští mladíci. Zároveň se „trest“ za únos tří izraelských osadníků rozšířil i na Gazu, která se stále nachází v ekonomickém obležení a kterou zasypaly izraelské rakety.

Přestože mají izraelské okupační orgány bezpochyby právo, a dokonce povinnost unesené studenty nalézt, vrátit je jejich rodinám a potrestat viníky, nesmí postupovat protiprávně. Především nesmí použít excesivní sílu při zatýkání a věznění podezřelých, či trestat stovky tisíc nevinných civilistů časově neomezeným zákazem cestování.

Pátrací akce po třech studentech ješivy se účastní tisíce izraelských vojáků a členů speciálních jednotek i záložníků

I když izraelské orgány viní z únosu tří studentů Hamás, militantní hnutí toto nařčení popírá. Navíc prozatím neexistují prokazatelné důkazy, že by za únosem skutečně stáli islamisté z Hamásu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však konstatoval, že co nejdříve zveřejní důkazy o tom, že za únosem stojí právě Hamás.

Čtěte také

Mezitím Palestinská samospráva (PA) žádá, aby byla pod záštitou Rady bezpečnosti OSN urgentně zahájena jednání, jež by vedla k ukončení izraelských vojenských operací na Západním břehu Jordánu. Palestinská delegace odsoudila vojenské angažmá izraelské armády, během nějž došlo na základě nejnovějších zpráv k usmrcení pěti osob a zranění tuctů dalších.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás únos tří mladých lidí odsoudil a zároveň izraelské straně nabídl, že by jí při pátrání po unesených studentech mohly pomáhat palestinské bezpečnostní složky. Nakonec však odsoudil usmrcení pěti Palestinců izraelskou armádou s odůvodněním, že použití excesivní vojenské síly není v tomto případě na místě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.