Moderátorka Lucie Výborná vyráží na expedici na K2, bude přinášet pravidelné zprávy

26. červen 2014

Ve středu 2. července 2014 odlétá výprava Radka Jaroše, 3 horolezců a moderátorky Českého rozhlasu Radiožurnál Lucie Výborné na druhou nejvyšší horu světa K2. Kroky expedice bude sledovat právě Lucie Výborná. Pokud počasí a technika dovolí, z obávané K2 se bude živě ozývat posluchačům Radiožurnálu, a to každý den vždy mezi 11 a 12 hodinou. A doufá, že na vrcholu K2 zavlaje vlajka Světlušky.

„Můj hlavní úkol je zhruba pětitýdenní práce pro Český rozhlas - přiblížit posluchačům, jak taková expedice vlastně vypadá. Do základního tábora ve výšce přes 5 tisíc metrů proto ponesu navíc nahrávací zařízení, laptop, satelitní anténu, solární nabíječky, redukce, dráty a náhradní baterie. Vezu si s sebou také vlajku Světlušky. Ráda bych, aby vlála nejenom na mém stanu v základním táboře, ale i přímo na K2,“ říká moderátorka Lucie Výborná.

Horolezec Radek Jaroš podnikne v pořadí již pátý pokus o zdolání K2. Pokud uspěje, zařadí se do elitního a velmi úzkého klubu horolezců, kteří se podívali na vrchol všech 14 světových osmitisícovek. Zároveň by byl prvním Čechem, kterému by se to podařilo.

Pro padesátiletého Jaroše je výstup na nejnebezpečnější horu světa velkým snem. „Vyrážíme 2. července, poletíme z Prahy přes Istanbul až do finální stanice v Islámábádu. Bude trvat dalších asi 10 dní, než se dostaneme přímo pod horu. K2 se pokusíme vylézt jižní cestou přes Česenův nebo Abruzziho pilíř. Na K2 lze vystoupit jen v létě, jindy to není možné. Mezi největší nebezpečí na hoře přitom patří počasí, laviny a obrovská nadmořská výška,“ říká Jaroš, který vybrané cesty ukázal na tiskové konferenci, kde byl připraven realistický model hory v měřítku 1:10 000.

Expedičními partnery Radka Jaroše budou 3 Češi, se kterými se na výpravách setkal již v minulosti. „Polezou Petr Mašek, neboli Miska, Honza Trávníček a Martin Havlena. Misku jsem poznal právě díky expedici na K2 v roce 2001. Všechno jsou to vyzkoušení parťáci, navzájem se na sebe můžeme spolehnout a bude nám to klapat,“ slibuje si Radek Jaroš.

Partnerem známého horolezce je už druhým rokem i společnost ČP INVEST. „Samozřejmě doufáme, že to tentokrát klapne a Radek skutečně stane na vrcholu K2. Jeho vůle a zarputilost, se kterou bojuje proti nepříznivým okolnostem, je pro nás rozhodně inspirací a držíme mu pěsti,“ přeje si Michal Maďar, generální ředitel ČP INVESTu, který Jaroše sponzoruje. „A abych dokázal, že i my v ČP INVESTU umíme zabrat, rozhodl jsem se s ním vsadit. Pokud Radek K2 tentokrát dá, spolu s dalšími zaměstnanci ČP INVESTu slaním ze Žižkovského vysílače,“ říká odhodlaně Maďar. Firma navíc propojí „příjemné“ s užitečným: za každého zaměstnance, který slaní dolů, pošle 1000 Kč Dennímu stacionáři Akord, se kterým dlouhodobě spolupracuje.

Horolezec Radek Jaroš vstoupil ve známost mezi širokou veřejností i kvůli svému zranění, kdy přišel o prsty na nohách. Fanoušci tentokrát mohou sledovat, zda se expedice vyvíjí příznivěji, téměř v živém přenosu - vedle zpravodajství od Lucie Výborné na Radiožurnálu, také na blogu, který je součástí stránek http://www.radekjarosnak2.cz/.
Své postřehy a zážitky bude Radek Jaroš sdílet i na svém facebookovém účtu https://www.facebook.com/radek.jaros.507?fref=ts.


K2 je po Mount Everestu druhá největší hora na světě, ovšem vyznačuje se daleko větší úmrtností. Při pokusu o zdolání vrcholu zahyne každý 4. horolezec. Zatímco na nejvyšší horu světa dokázalo vylézt již přes 3 000 lidí včetně amatérských lezců, K2, která je o pouhých 237 metrů nižší, zdolalo jen asi 300 nejzkušenějších horolezců. K2 je nebezpečná především při sestupu dolů.

Radek Jaroš začal s horolezectvím v 18 letech, okouzlen knihou Himálajští tygři. Ve 30 poprvé okusil drogu pohybu v extrémní nadmořské výšce během expedice na Mt. Everest. Za další čtyři roky v roce 1998 stanul na jeho vrcholu. Teprve jako 12. člověk v historii, který dokázal ze severní, tibetské strany vystoupit na vrchol bez použití umělého kyslíku. Pokud se mu podaří zdolat K2, bude prvním Čechem, který zdolal všech 14 osmitisícovek.

Spustit audio