Občanské sdružení Nová šance pomáhá propuštěným vězňům už 15 let

25. červen 2014

Nemají zázemí, nemají rodiny, práci, pracovní návyky. Takoví jsou někteří bývalí trestanci, kteří se dnes snaží vrátit do normálního života po propuštění z vězení. Přesto se snaží najít práci a učí se. V Nové šanci mají truhlářskou i zámečnickou dílnu a místnosti, kde kompletují darovaná jízdní kola v rámci projektu Kola pro Afriku.

Občanské sdružení Nová šance se sídlem ve starých kasárnách v Ostravě-Koblově slaví 15 let od svého vzniku. Za tu dobu prošlo azylovým zařízením na 580 bývalých vězňů, kteří neměli kam jít. Nová šance se zaměřuje na pomoc mužům po výkonu trestu.

Zveme vás do bývalého vojenského areálu v lese za Koblovem, kde žijí bývalí trestanci a bezdomovci. Učí se tam řemeslu v truhlářské i zámečnické dílně a ti šikovnější pomáhají kompletovat darovaná jízdní kola, která pak v kontejnerech putují k malým školákům do Afriky.

Natáčeli jsme s vedoucím sdružení Petrem Novákem, zástupcem ředitele heřmanické věznice Petrem Čejkou, betlémářem Jiřím Cvešperem, který v Nové šanci v Koblově učí bývalé vězně práci se dřevem, ale i s dalšími – včetně klientů Nové šance.

Pořad věnovaný činnosti občanského sdružení Nová šance si poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned pod titulkem). Tento i další díly magazínu dobrých zpráv a zajímavostí pak najdete v iRadiu.

autor: Artur Kubica
Spustit audio