Deliou: Mezi listy

27. červen 2014

Duo Deliou tvoří francouzská harfenistka Célestine Doedens a česká houslistka Jitka Malczyk, která se specializuje na skandinávskou variantu nástroje, známou jako hardangerské housle. Název dvojice, Deliou, znamená bretaňsky Listy, jejich první album je pojmenované Mezi listy.

Hráčky česko-bretaňské dvojice Deliou za sebou mají úctyhodný kus práce: studium hudby v Bretani i ve Skandinávii, účinkování na festivalu Pražské jaro. Harfenistka Célestine Doedens vyrůstala v Bretani, českou houslistku Jitku Malczyk okouzlil severský nástroj, nazvaný podle norského fjordu hardangerské housle: „Poprvé jsem je viděla v dokumentu o norské hudbě, a tak jsem si řekla, že tam musím jet. V norské vesnici Utne jsem zašla do muzea lidových nástrojů. Nejstarší housle tohoto druhu pocházejí prý z roku 1651, od běžných houslí se liší tím, že jsou vyrobeny z tenčího materiálu, a nejspíš vznikly podle barokních houslí. Hardangerské housle vydávají silnější zvuk, obvykle totiž doprovázejí tanec. Hlavní rozdíl je ale v tom, že pod obvyklými 4 strunami je umístěna přídavná sada rezonančních strun, které se samovolně rozezní.“

Francouzská polovina dvojice Deliou - harfenistka Célestine Doedens - hraje na moderní variantu keltské harfy, kterou před padesáti lety zpopularizoval Alan Stivell. Česká polovina dvojice Deliou, houslistka Jitka Malczyk, má za sebou účinkování na prestižním festivalu Pražské jaro.

Kanadský skladatel Howard Shore nejprve napsal hudbu k vysoce úspěšné filmové trilogii Pán Prstenů, a potom stejnojmennou symfonii. Knižní předloha Pán Prstenů od britského autora J. R. R. Tolkiena byla inspirována severskými legendami, a není tedy divu, že Howard Shore v kompozici použil i typicky skandinávský nástroj - housle z norského fjordu Hardanger. Právě tento nástrojový part byl svěřen Jitce Malczyk - nikdo další, kdo by hardangerské housle ovládal, nebyl v Praze k dispozici.

03107097.jpeg

Podrobnější informace najdete na webu: www.deliou.cz.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Geamparele, Mazurkas, Suite gavotte, Sandansko horo.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.