Spor lidí s městem České Budějovice o nájemní byty se točí v začarovaném kruhu

3. červen 2014

Koupit městský byt do osobního vlastnictví dnes není tak jednoduché jako dříve. Své o tom ví i nájemníci panelového domu na českobudějovickém sídlišti Vltava.

Od odkoupení už usilují několik let. Jejich snahám ale brání nástavba, na kterou město získalo dotaci, kterou by radnice musela vracet. A mezitím se vrší další problémy.

Problémy panelového domu v ulici Františka Ondříčka jsou podle nájemníků spojené s přístavbou, kterou tam město nechalo vybudovat v polovině devadesátých let. To se projevilo v celém domě. Manželé Jaroslav a Věra Vackovi, kteří si před lety pořídili byt právě ve zmiňované nástavbě, se například potýkají s křivou podlahou, křivými zdmi a nedostatečnou izolací.

Budování nástavby a další stavební úpravy v městských domech má na starosti českobudějovická Správa domů.

Letos na jaře se žádostí o odkoupení domu v ulici Františka Ondříčka zabývali zastupitelé dvakrát. Pokaždé hlasovali v neprospěch nájemníků. Jedním z důvodů byla dotace, kterou město čerpalo na vybudování nástavby a kterou by v případě prodeje domu muselo vracet.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.