Pražská zoo odchovala dva vzácné pouštní plazy

27. červen 2014

Mláďata trnorepa mezopotámského a agamky písečné, to jsou aktuálně největší chlouby kurátora plazů Petra Velenského a jeho týmu. V případě trnorepa jde o světový prvoodchov v zoologických zahradách, v případě agamky o naději na udržení unikátního chovu v Praze.

Mohutný zavalitý ještěr s kulatou hlavou. Teplomilný plaz, který se sluní i v prostředí, kde teplota přesahuje 50°C. Bojovník s ocasem pokrytým špičatými šupinami. To je trnorep mezopotámský, kterého odchovala pražská zoo jako první zahrada na světě!

„12 mláďat se nám vylíhlo před třemi týdny. Jde o významnou událost, neboť jsme jediní, kdo tohoto býložravého ještěra z nedostupných oblastí Iráku a Íránu, chová,“ uvádí Petr Velenský, kurátor Zoo Praha. Mláďata jsou umístěna v zázemí, váží 11 gramů a měří necelých 10 centimetrů. Jejich rodiče – samec Adnan a samice Sára – jsou k vidění v teráriu Kattakum v Pavilonu kočkovitých šelem.

Dospělý trnorep mezopotámský

Úspěšný odchov trnorepích mláďat korunuje fakt, že samička Sára snesla v polovině května další snůšku. „Dvojí rozmnožení v jednom roce, to je u trnorepů něco zcela nevídaného. Unikát, který není popsán ani v literatuře,“ nadšeně líčí Petr Velenský.

Plazí úspěchy Zoo Praha tím však zdaleka nekončí. V expozici Kattakum se rozmnožily vzácné agamky písečné, které obývají duny středoasijských pouští. „Agamky mají vysoké nároky – vyžadují přesnou nápodobu svého přirozeného prostředí. Navíc se dožívají jen tří let, přičemž rozmnožovat se mohou dva roky,“ vysvětluje Petr Velenský. „Po loňských povodních, kdy jsme museli agamky vystěhovat z Kattakumu, jsme se o náš chov obávali. Vynechání jedné rozmnožovací sezony by mohlo být u takto krátkověkých živočichů fatální.“

Chovatelé však agamkám vytvořit v zázemí zvláštní dunu písku a pečlivě hlídali jejich harmonogram krmení tak, aby udrželi jejich aktivitu. „Nejtěžší bylo vybudit sexuální aktivitu samce. Následně samička nakladla vejce, z nichž se vylíhla tři mláďata,“ uvádí Velenský. „Pak nás ale samice překvapila dalšími dvěma snůškami. Jen díky nim získaly agamky písečné v Praze dobrou perspektivu do dalších let,“ uzavírá.

Agamka písečná

Vzácná pouštní mláďata jsou prozatím v zázemí, návštěvníci se s nimi však mohou setkat v rámci pravidelných komentovaných krmení, která probíhají ve středu (14.30) a v sobotu (13.30) v Pavilonu velkých želv.

autor: Zoo Praha
Spustit audio