Chystáte se na Madagaskar? Udělejte to hned. Dokud je co obdivovat

30. červen 2014

Země má totiž stále více obyvatel, které není schopna uživit. Lidé tak ničí pralesy a nenávratně mizí i jedinečná fauna.

Ostrov je velmi rozsáhlý. Je zhruba sedmkrát větší než celé Česko. Leží poblíž jihovýchodního pobřeží kontinentální Afriky.

Dopravní infrastruktura tam téměř neexistuje. Lidé tam hlavně létají. „Kmeny jsou tak hodně izolované. Rozhodně se jim nežije lehce,“ říká novinářka a dokumentaristka Olga Šilhová.

Podle oficiálních statistik žije až 70 % obyvatel pouze za jeden dolar denně. „Je to velice chudá země.“ Navíc opravdu hodně rychle roste počet obyvatel. Malgašů bylo v roce 1960 pět milionů. V roce 2012 to bylo už 22,5 milionů.

Čtěte také

Madagaskar je ale všechny nedokáže uživit. Zmenšují se i pralesy, které jsou zpracovávány na dřevěné uhlí. Zvířata mají čím dál menší prostor pro život. „Pokud by to tak mělo pokračovat, zmizí ze zemského povrchu.“

Politická nestabilita

Navíc je v zemi už dlouhou dobu politická krize. Začala mocenským převratem v roce 1975. „Od začátku letošního roku byly vyhlášeny výsledky nových voleb. Ty byly mezinárodním společenstvím uznány jako demokratické. Ale je hodně brzo na hodnocení.“

Netradiční zvyky

Na Madagaskaru dnes žije 18 základních kmenů. Mají zajímavé zvyky, mezi které patří zvláštní vztah k zesnulým.

Malgaši vnímají smrt jako radostnou událost. „Jejich mrtví totiž odcházejí ke svým předkům a stávají se prostředníky mezi živými a bohy.“ Oficiálně se přitom až polovina domorodců hlásí ke křesťanství.

Existuje tady i mnoho zákazů a tabu, které se liší vesnice od vesnice. Někde se nesmí dotýkat nějakého konkrétního kamene, jinde sedět pod stromem. Zakázáno je zabíjet i některá zvířata.

Nejrozmanitější fauna i flóra světa

Madagaskar patří mezi unikátních osm zemí světa. „Najdeme tady opravdu řadu endemických rostlin a živočichů.“ Mezi zajímavosti patří největší lemur na světě Indri indri. Místní ho nazývají babakoto.

„Vztahuje se k němu řadu pověstí. Jedna z nich říká, že chlapec, místní řečí koto, odešel do pralesa a tam se ztratil. Hledal ho otec (baba) a také se ztratil. Když je vesničané hledali, našli pouze dva křičící lemury. Nazvali je tak babakoto.“

Proč je v zemi taková chudoba? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: lup , zis
Spustit audio