Přístupná Šumava? Český turista je vstřícný k přírodě a nepoškozuje ji, tvrdí starosta Modravy

30. červen 2014

Ministerstvo životního prostředí chce turistům zpřístupnit nejcennější části Národního parku Šumava. Novela zákona o ochraně přírody a krajiny jde v září do sněmovny.

„Novelu vítáme, ale Šumava by měla být řešena specifickým zákonem, ne obecným zákonem o ochraně přírody a krajiny,“ řekl v našem vysílání starosta Modravy a předseda Svazu šumavských obcí Antonín Šubrt.

Podle něj se poptávka po zprůchodnění národního parku týká jen Šumavy, kde jsou uzavřené rozlehlé oblasti. „Ostatní české národní parky jsou normálně přístupné.“

„Zpřístupnit divokou přírodu tam, kde ji to neohrozí, je správný krok,“ souhlasí expert na ochranu lesů z Hnutí Duha Jaromír Bláha.

Musí ale dojít k vyhodnocení kdy a v jakém rozsahu stezky zpřístupnit. Národní parky by měly směřovat k tomu, aby chránily divokou přírodu na větších rozlohách území, zdůraznil.

Čtěte také

„Na Šumavě je jediná životaschopná populace tetřeva hlušce v republice, ptáka který potřebuje pro hnízdění klid. Sem vstup bude pravděpodobně regulován i nadále,“ odhadl Bláha.

Šubrt souhlasí: „My voláme po tom, aby turistům byl vstup umožněn tehdy, když neruší třeba právě tetřeva hlušce.“

Starosta Modravy prosazuje přijetí bavorského modelu: Vstup pouze za denního světla a v době, kdy tetřevi netokají, nesedí na vejcích, nebo nevyvádějí mláďata.

Šubrt se zpřístupnění přísně chráněných oblastí Šumavy nebojí:

„Český turista není hloupý. Je vzdělaný, vstřícný k přírodě a nepoškozuje ji."

autoři: rkr , oci
Spustit audio