Ve staré výtopně v Jaroměři na Náchodsku uvidíte i unikátní akumulátorovou lokomotivu

30. červen 2014
Česko – země neznámá

Železniční muzeum – výtopna Jaroměř soustředila za téměř dvacet let svého působení nejeden unikátní kousek historie. Najdete tu staré vagony, služební vozy zvané hytláky, nákladní „dobytčáky“, motorové „Hurvínky“ i něco málo z železniční historie poměrně nedávné. Nejvíc pozornosti ale pochopitelně přitahují lokomotivy parní.

Protože muzeum má přívlastek „živé“, často tu návštěvníci mohou vidět i starou výtopnu tak, jak fungovala ještě za provozu. Dnes už možná málokdo ví, proč vlastně na starých nádražích byly „výtopny“. Sloužily k předtápění parních strojů, protože než se takový kolos, který měl utáhnout dlouhý nákladní vlak, mohl vydat na trať, musel mu topič vyrobit potřebné množství páry.

V Jaroměři najdete několik provozuschopných parních strojů a také těch, které teprve čekají na opravu. Ke skutečným unikátům patří ale akumulátorová lokomotiva Františka Křižíka, kterou v roce 1916 vyrobili v továrně Ringhoffer v Praze na Smíchově. V celé republice byly tehdy jen dva kusy a sloužily jako pomocné stroje při výrobě velkých lokomotiv.

Ta s pořadovým číslem dva se po válce dostala do národního podniku Cihelny v Dobrušce, kde až do roku 1994 sloužila pro posun. Své „technické pokrokovosti“ nakonec vděčí za to, že přežila, protože nezůstala na dešti a větru, ale kvůli nabíjení se na noc vždy dostala pod střechu. Po rozsáhlé opravě skončila v jaroměřském muzeu, kde rovněž slouží jako posunovací lokomotiva, a návštěvníci v jejích útrobách mohou vidět, jak funguje třeba elektromobil.

Akumulátorová lokomotiva Ringhoffer - interiér

Za nahlédnutí stojí i dopravní kancelář, kde si můžete nechat správně „orazit“ starou lepenkovou jízdenku, dozvíte se, že kompostér není zahrádkářská potřeba, ale právě ono „razidlo“ a můžete si zkusit „přestavit výměnu“, tedy úkon, kterým výpravčí nebo přednosta stanice připravil kolej a návěstidlo, případně závory, aby mohl bezpečně přijet vlak.

Historickým vláčkem na cestu z Jaroměře do Náchoda se můžete vydat každou první sobotu v měsíci. Nostalgické jízdy zajišťuje starý motoráček M 131 nebo parní lokomotiva zvaná „Velký Bejček“. Vychutnáte si jízdu na dřevěných lavicích a rychlost, při níž lze pohodlně z okna pozorovat krajinu.

Více na www.vytopnajaromer.cz.

Spustit audio