Díky Arnoštovi přijíždí do Pardubic i Dominik Duka

30. červen 2014

Ulice, aula univerzity nebo výletní loď a hotel. To všechno nese v krajském městě jméno Arnošta z Pardubic. První pražský arcibiskup zemřel před 650 lety. V Pardubicích to připomene série akcí.

Dnešní vzpomínka se týká kostela svatého Bartoloměje. Mši svatou tam bude od 18 hodin celebrovat kardinál Dominik Duka, tedy jeden z nástupců Arnošta z Pardubic. Další program se přesune ke zvonici u kostela. Pod palcem ho bude mít Východočeské divadlo.

Například slavnostně předá schody zhotovené ze sbírky. Nebude chybět ani komponovaný pořad na motivy muzikálu Noc na Karlštejně. Po prázdninách pak začne znalostní soutěž pro žáky a studenty doplněná cyklem přednášek.

Proměna přišla v útlém věku

V osudech Arnošta z Pardubic sehrál značnou roli zázračný zážitek z jeho útlého věku: „Když byl jako žáček v kostele, podíval se na oltář a viděl obraz Panny Marie. Ta se na něj začala mračit, postava se obrátila zády a malý Arnošt byl bez sebe. Po chvíli si uvědomil, že jde zřejmě o varování před jeho hříšným způsobem života. Začal se tedy úpěnlivě modlit a nakonec se obraz vrátil do původní podoby. Tato katarze ho nastartovala k pozdějšímu duchovnímu stavu. Středověký člověk věřil zázrakům a snům. Arnošt si to určitě nevymyslel,“ říká historik František Šebek.

Doplňuje, že neznáme přesné datum narození Arnošta z Pardubic: „Bylo to někdy kolem roku 1300. Studoval na klášterní škole v Broumově, pak odešel do Prahy. Odtud putoval na univerzity do Itálie. Dosáhl hodnosti docenta, když bychom titul převedli do dnešní doby. Krátký čas působil u papežského dvora a následně se vrátil do Čech. To už se dostal do kontaktu s královským dvorem a posléze odstartovala jeho strmá kariéra.“

Kardinál Dominik Duka

Náplň práce pražského arcibiskupa

Pražský arcibiskup měl na starosti celou arcidiecézi. V roce 1344 se povedlo povýšit pražské biskupství na arcibiskupství. Podle Šebka musel mít arcibiskup „pod sebou“ minimálně dva biskupy: „V Čechách bylo ještě olomoucké biskupství, vratislavské se nechtělo připojit. Karel IV. proto založil další biskupství v Litomyšli. Arcibiskup vykonával širokou správní agendu. Arnošt z Pardubic ji nově vybudoval na moderních zásadách. Byl také zapojený do politických aktivit královského dvora. Zůstává otázkou, jestli měl být spíš arcibiskupem anebo předním diplomatem a rádcem krále, později císaře.“

autor: MAL
Spustit audio