I během letních prázdnin bude kraj podporovat talentované studenty

30. červen 2014

Celkem deset studentů z Karlovarského kraje se v létě zúčastní odborných stáží na vědeckých pracovištích Západočeské univerzity v Plzni. V rámci podpory technického a přírodovědného vzdělávání získají od Karlovarského kraje příspěvek na ubytování a stravování ve výši 50 tisíc korun.

Odborné stáže si pro studenty připravil vysokoškolský ústav Nové technologie, který je výzkumným centrem Západočeské univerzity v Plzni. Studenti si mohli vybrat ze široké škály odborných stáží podle toho, která oblast je nejvíce zajímala.

Na základě motivačních dopisů a životopisů pak bylo vybráno deset studentů, kteří se v průběhu letních prázdnin zúčastní čtrnáctidenní stáže. Mezi nimi jsou například žáci z Prvního českého gymnázia v Karlových Varech či chebského gymnázia.

„Odborné stáže představují pro studenty jedinečnou příležitost, jak získat nové vědomosti i praktické zkušenosti. Ty se jim budou hodit při výběru dalšího studia a zaměstnání. Karlovarský kraj proto každého studenta podpoří částkou pět tisíc korun,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Václav Sloup.

Během prázdnin se budou studenti věnovat například měření optických vlastností materiálů, vyhodnocování experimentů v oblasti laserového mikroobrábění či vývoji virtuálního modelu lidského těla. Konkrétní termíny stáží jsou stanoveny individuálně podle potřeby jednotlivých vědeckých pracovišť.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio