Ani v létě se nemusí hokejový fanda nudit

1. červenec 2014

Okurkovou sezónu se vším všudy prožívají hokejoví fanoušci. Jejich oblíbenci si vybírají dovolenou. Přesto příznivci sledují příchody posil a chystají také setkání na Kunětické hoře.

Sraz fandů z celé země začne ve čtvrtek a skončí v neděli. Jedná se už o osmnáctý ročník. Organizátor akce a dlouholetý šéf Fan Clubu pardubických hokejistů Karel Klodner říká, že se pořádající místa střídají: „K nám do Pardubic se tato akce vrací po třinácti letech. Podruhé v historii mám tu čest ji připravovat. Dějištěm bude přírodní amfiteátr na Kunětické hoře. Chceme zbytku republiky ukázat, jak hezký dokáže náš kraj být.“

Hlavně půjde o zábavu a přátelské setkání. Například večery zpestří vystoupení různých kapel. Účast může zvýšit dobrá dopravní dostupnost a možná i blízkost Hradce Králové, který se do extraligy dostal loni. Navíc fanoušci Pardubic jezdili v hojném počtu na předchozí akce a teď to budou mít ze všech nejblíž.

Podobná setkání mívají klidný průběh bez výraznějších emocí. Případné spory kvůli rivalitě se objevují snad jen v nočních hodinách. Špičkování může být třeba i naoko.

Jak vidí pardubičtí fanoušci letošní přestupové období?

„Letos jsme zatím nezažili žádnou přestupovou bombu. Odchody se trochu očekávaly. Klub dokázal nahradit ty, co odešli. Možná by bylo dobré přivést ještě jednoho nového hráče. Tým má podle mě na to, aby bojoval o první šestku. Můžeme hrát důstojnou roli a postoupit přímo do play-off,“ odhaduje zástupce Fan Clubu.

Karel Klodner

Přístup hokejistů k fanouškům se individuálně liší: „Jsou hráči, kteří mají k příznivcům blíž a jsou i takoví, co k nim mají dál. Ale to je tak také v běžném životě, kdy si mnozí střeží soukromí. Někteří hokejisté mohou být s fanoušky dokonce osobními přáteli. Žádný člen Fan Clubu, když to předem ohlásí, nemá problém dostat se třeba do kabiny.“

Hokejový fanoušek a fotbal

Ani hokejový fanoušek si podle Klodnera nenechá ujít sledování mistrovství světa ve fotbale hrané právě teď v Brazílii: „Pokud mám možnost, tak se dívám. Není to tak, že bych seděl u televize od šesti večer do dvou do rána, ale když je čas, tak se aspoň na část zápasu rád podívám. Fandění na stadionech je naprosto úžasné. Evidentně tím ti lidé žijí. Když se na začátku zápasu zpívá hymna, paráda…“

V porovnání s fotbalovými příznivci se ti hokejoví jeví jako klidnější. Zná Karel Klodner příčiny? „Asi to může být dané trochu historicky. Fotbaloví fanoušci mají své vzory někde v Anglii, v Německu, kde občas k těm konfliktům před lety docházelo. Takové věci zanechaly stopu a nesou se těmi generacemi dál.“

Ve skupině fanoušků se může občas najít někdo, kdo chce narušit určitý řád. Ale Klodner říká, že množství lidí oplývá takovou silou, která dokáže jedince usměrnit, aby se choval tak, jak se chovat má.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.