Příměs z tofu výrazně zlepší solární panely

14. červenec 2014

Britští výzkumníci z Liverpoolské univerzity našli náhradu drahé a velmi nebezpečné látky, potřebné k výrobě určitého typu solárních panelů. Místo ní použili sloučenínu, která jinak slouží k výrobě tofu a koupelnových solí.

Touto nově objevenou substancí je takřka neškodný chlorid hořečnatý (MgCl2), zatímco původní látkou je drahý a toxický chlorid kademnatý (CdCl2). Při použití chloridu kademnatého během výroby solárních článků na bázi teluridu kadmia je potřeba dodržovat velmi přísné bezpečnostní podmínky a přesné technologické postupy, což se promítá do vysokých výrobních nákladů. Výrobci totiž musejí za každou cenu zabránit jakémukoliv kontaktu pracovníků s touto chemickou látkou. Oproti tomu se zcela bezpečný chlorid hořečnatý může navíc získávat levně ve velkém z mořské vody a je zhruba 300x levnější než chlorid kademnatý. Fyzik Jon Major ve svém článku v časopise Nature napsal, že po tomto kroku očekává další výrazné zlevnění fotovoltaických článků na bázi tenkých vrstev, vyrobených z teluridu kadmia (CdTe).

Tyto články v současné době dosahují v laboratoři až 15% účinnosti přeměny sluneční energie na elektrickou. Aby však mohly patřičně fungovat, je třeba jejich na substrátu vypěstovanou vrstvu nejprve aktivovat (nadopovat) pomocí postříku vhodným roztokem. Zatímco dříve se tedy musely solární články typu CdTe sprejovat toxickou látkou v hermeticky uzavřených komorách za přísných bezpečnostních opatření, nyní je může pracovník zcela bez obav sprejovat dopovacím postřikem přímo v ruce, pomocí běžné stříkací pistole, navíc bez jakýchkoliv ochranných pomůcek. Tato změna látky při postřiku navíc nemá na účinnost solárních článků nějaký podstatný vliv.
Výzkumníci věří, že se díky této změně a také po ještě dalších očekávaných inovacích dostanou nakonec sluneční panely po finanční stránce na hranici ceny půl dolaru za jeden watt instalovaného výkonu. Pokud se navíc novým způsobem ošetřené solární články dostanou do odpadu, nebude už nutno řešit jeho toxicitu jako dnes.

Fyzik Jon Major předvádí bezpečné využití chlorid hořečnatý

Zdroje: Science Alert, Phys.Org, University of Liverpool, Nature

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio