Nadšenec, nebo šílenec? Brazilec objíždí fotbalové šampionáty v kombíku

Mistrovství světa ve fotbale se dostalo do vyřazovací fáze. Vedle fotbalových reprezentací celého světa je šampionát přehlídkou nejrůznějších nadšenců a šílenců. Mezi ty obdivuhodné patří jistě Brazilec, který objíždí tuhle celoplanetární fotbalovou soutěž v malé dodávce. A když nemůže dodávkou, jede jako běžný turista.

Před stadiónem v Brasilii bylo hodně veselo. Domácí fanoušci vítali reprezentaci. Jak jinak než hlasitě a v jihoamerickém rytmu. Mezi nimi i chlapík s pěstěným šedivým plnovousem. Spíš však pyšně postával před ještě lépe udržovaným vozem, legendárním Volkswagenem Kombi.

„Tohle auto zná celou Ameriku, Evropu, Asii, Afriku, Blízký východ. Bylo už na čtyřech kontinentech,“ chlubí se Carlos Alberto. Vůz má značku CUP 0094. Ta má speciální význam, protože byla koupena pro mistrovství světa ve fotbale v roce 1994.

Čtěte také

„Cesta trvala devět měsíců, najel jsem 54 tisíc kilometrů a spotřeboval 6200 litrů paliva. Když si představíte velkou cisternu na benzín, tak my jsme spotřebovali ještě víc,“ vzpomíná.

Kvůli cestě na šampionát podal výpověď

„Kombi má najeto 130 tisíc kilometrů. Už bylo na dvou mistrovstvích – ve Spojených státech a pak ve Francii,“ odpovídá muž. Tam ho však nechal přepravit letadlem. Už před tím byl také s předchůdcem této krásky na čtyřech kolech na šampionátu v Mexiku v roce 1986.

Dodávka, která už něco najela. Má na tachometru 130 tisíc kilometrů a budí vždycky rozruch

K téhle vášni se Carlos Alberto de Valentim nebo také Nenê dostal postupně. Jednou jich jelo pět nacpaných ve Volkswagenu Beetle, kterému se v Brazílii říká fusca. To bylo během cesty na kvalifikační zápas Brazílie do Paraguaye.

Tam se prý zrodila vášeň jezdit za reprezentací na mistrovství světa. Ne vždy to šlo. Nebylo lehké vzít si tak dlouhé volno nebo sehnat peníze. V roce 1994 dal dokonce Nenê kvůli cestě do Severní Ameriky výpověď v práci.

Nejsem žádný Onassis

Uvnitř auta je úplně všechno. „Máme dvě postele, na nich polštáře s brazilskou vlajkou, odpadkový koš v národních barvách, troubičku, která vypadá jako z domečku pro panenky, ventilátor, který slouží při vaření jako digestoř, stoleček, skříňku a na dveřích zásobník na vodu a malé umyvadélko,“ ukazuje.

„Je to auto, které nedává na odiv bohatství. Když jezdíte po všech těch čertech, vždycky hrozí nějaké přepadení nebo krádež. Asi bych dokázal lupiče přesvědčit, aby to vzdal. Tohle auto má image dobrodruha, chuďase. Nejsem chudý, ale nejsem ani žádný Onassis,“ konstatuje.

Postele, lednička, sporáček, skříňka, stoleček, umyvadélko, větráček

Je vidět, že tenhle chlapík vydrží vše. I ve svých 71 letech je ve skvělé kondici. Jak si ji udržuje? Cestováním, hudbou, ale hlavně humorem. V roce 2018 chce určitě na mistrovství do Ruska. Slíbil, že se před ním staví i v Česku.

A co Katar v roce 2020? To by prý potřeboval přikoupit klimatizaci. „Ne, to budu potřebovat kolečkové křeslo,“ žertuje Carlos Alberto de Valentim.

autor: dkk
Spustit audio