Vyvarujte se nebezpečných situací na silnicích. Jak? Prozradil odborník Vlastimil Rábek

3. červenec 2014

Když se usadí za volant, připadá si jako na výletě černou kronikou. Na každé křižovatce už totiž někdy řešil dopravní nehodu. Čeho byste se měli nejen během letních měsíců na silnicích raději vyvarovat? I o tom mluvil odborník na analýzy dopravních nehod Vlastimil Rábek.

Na silnice se vydávají také motorkáři, kteří jsou v povědomí řidičů často považováni za mladé blázny. „Nechci generalizovat, ale statisticky to tak je. Mladí jsou nezralí, nejsou si vědomi některých hodnot,“ uznává Vlastimil Rábek. Své totiž dělá zkušenost s dopravní nehodou a i předávané zkušenosti vedou k poklesu nehodovosti.

Čtěte také

Zdá se tedy, že se situace na silnicích kultivuje. „Poklesla úmrtnost, ale jsou tu nové fenomény. Třeba drogy nebo tajné závody, které jsme tu v minulosti neměli,“ připomíná Vlastimil Rábek.

Další potenciální problémy můžou přivodit sváteční jezdci. „Pokud jste za autem a vidíte, že řidič jede ustrašeným způsobem, můžete situaci dobře odhadnout,“ uvažuje Vlastimil Rábek.

Jaké jsou nejčastější důvody dopravních nehod? Které problémy jsou na silnicích očekávatelné? A jak jsme na tom v Česku s pojistnými podvody? Ptal se moderátor Jan Pokorný, který se s Vlastimilem Rábkem tentokrát spojil po rozhlasových linkách do olomouckého studia Českého rozhlasu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio