Na zahraničí nejsou peníze, běžci na lyžích se připravují v Liberci

2. červenec 2014

V Liberci se včera sešla mužská reprezentace v běhu na lyžích. Její členové teď budou deset dnů dřít právě na sportovištích pod Ještědem. Trenér Miroslav Petrásek nemá k dispozici pouze Lukáše Bauera, který se z velké části léta připravuje individuálně. Pětice Jakš, Razým, Gräf, Knop a Kordač už ale zahájila společný trénink.

„Je to poslední soustředění, kde nabíráme objem tréninkových hodin. Na Dukle budeme hodně využívat sportoviště. Budeme hodně zařazovat hry, potom kolečkové lyže, běhy i silniční kolo. Pojedeme časovku na Ještěd,“ opisuje reprezentační trenér Miroslav Petrásek náročný program svých svěřenců na následujících deset dnů.

Soustředění budou závodníci trávit v areálu liberecké Dukly, na který by si měli začít pořádně zvykat. V porovnání s minulými ročníky bude totiž příprava probíhat převážně v domácím prostředí.

„Po trošku méně úspěšných sezonách máme méně peněz. Znamená to, že nejedeme nikam do zahraničí a jsme na domácích soustředěních,“ vysvětluje trenér.

A tak obvyklé zahraniční tréninkové destinace českých reprezentantů - italské Livigno či rakouské Ramsau - vystřídají Liberec, Boží Dar nebo třeba Nové Město na Moravě.

Samotným běžcům to ale, zdá se, nevadí. „Zázemí Dukly spojené s Vescem je určitě dobře a je potřeba ho využít. Když tu je, není potřeba jezdit do zahraničí. Věřím, že bude dostačující,“ říká Martin Jakš, po Lukáši Bauerovi aktuálně zřejmě nejlepší český běžec na lyžích.

Po minulé sezoně Jakše v rámci omlazování reprezentace obklopili noví členové A týmu. S příchodem mladíků Grafa, Knopa a Kordutche se pochopitelně změnila atmosféra ve skupině.

S mládím přišla energie

„Je to jiné. Omladilo a se a mladí kluci, kteří přišli, vnesli čerstvou energii. Myslím, že to prospělo a skupina funguje dobře. Oni se snaží před trenéry a nám to pomáhá, protože je na nás větší tlak,“ říká reprezentant.

Svými výsledky by mohl v budoucnu vyvíjet tlak na zkušenější závodníky třeba právě Petr Knop. A velký talent českého běžeckého lyžování si své první měsíce v mužské reprezentaci užívá, i když se tím výrazně zvýšila tréninková dřina, kterou teď musí podstupovat.

„Bez dřiny by to nešlo. Mám vše, na co si vzpomenu, takže jsem hodně spokojený. Každý je v něčem lepší, takže se mám na co dotahovat. Je dobré, že nikdy nejsem první – vidím, v čem se zlepšovat, dodává dvacetiletý reprezentant v běhu na lyžích Petr Knop.

autoři: David Nyč , vman
Spustit audio