Petr Hartman: U lékaře opět bez poplatků

2. červenec 2014

Prosadí-li vláda svůj záměr v parlamentu, nebudete muset chodit s penězi k lékaři. Pochopitelně pokud je nebudete chtít uplácet, případně nezamíříte na pohotovost. Tam by poplatek ve výši devadesáti korun za návštěvu měl zůstat zachován.

Do lékárny se bez finančních prostředků i nadále chodit nevyplatí. Byť by měl být zrušen třicetikorunový poplatek za recept, stejně tam lidé za různé doplatky nechají většinou vyšší sumu. Je zajímavé, že proti tomu nijak vehementně neprotestují.

To už se nedalo tvrdit o zdravotnických poplatcích, které zavedla Topolánkova vláda. Negativní emoce překryly jejich regulační smysl a opozice v nich našla vhodné střelivo, kterým se strefovala do tehdejšího pravicového kabinetu.

Ostatně sliby o zrušení poplatků pomohly sociální demokracii k drtivému vítězství v krajských volbách v roce 2008, kdy se do té doby občanskými demokraty ovládané regiony přeměnily v bašty sociální demokracie.

Čtěte také

Poplatky ve zdravotnictví zároveň přinášely do systému miliardy korun. Polemizovat se dá o tom, jakým způsobem byly využívány. Faktem je, že jejich zrušení přinese nezanedbatelný výpadek příjmů.

Ostatně nemocnice se už několik měsíců mohou názorně přesvědčit o tom, jakým způsobem ovlivňuje jejich fungování zrušení poplatků za pobyt v těchto zařízeních. Zavedení poplatků totiž před několika lety dopadlo i na nastavení výše úhrady péče zdravotními pojišťovnami.

Vážení (ilustrační foto)

Konkrétně došlo k jejímu poklesu. V současné době se nehovoří o tom, že by mělo dojít k opětovnému navýšení plateb pojišťoven za vynaloženou péči.

Stát hodlá výpadek příjmů kompenzovat zdravotnickým zařízením a lékařům tím, že uhradí více za státní pojištěnce. Tyto peníze musí někde ve státním rozpočtu vzít. Zjednodušeně řečeno, zaplatí je daňoví poplatníci méně viditelnou formou, než je vybírání regulačních poplatků přímo v ordinacích nebo v lékárnách.

Čtěte také

V souvislosti s penězi a zdravotnictvím pak vláda zároveň slibuje zlevnění léků jejich zařazením do zvláštní desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Její zavedení hodlá kabinet prosadit ve sněmovně. Je však velmi pravděpodobné, že se tento přesun do snížení cen léků výrazně nepromítne.

Přesto lze očekávat, že tento krok řada voličů ocení. Spokojí se s tvrzením politiků, že pokles DPH z 15 na 10 procent ke snížení povede. Přitom dopad tento krok bude mít především na příjmy státního rozpočtu. V nich by kvůli vzniku třetí sazby DPH měly ubýt téměř tři miliardy korun.

autor: Petr Hartman
Spustit audio