Před cestou na dovolenou musíme připravit auto i řidiče

2. červenec 2014
Dobré odpoledne

Rozhodneme-li se jet autem na dovolenou, není možné podcenit přípravu auta, připraven by měl být také samotný řidič, míní středeční host Veronika Buráňová ze serveru Motorsvět.cz. „Češi nejčastěji vyrážejí do Chorvatska k moři a nejčastěji jezdí právě vlastním vozem,“ říká Buráňová v úvodu.

„Příprava auta nám pomůže strávit příjemné chvíle na dovolené a ne momenty nejistoty a problémů, které nám případná porucha na autě přivodí,“ říká dále s tím, že ideální je navštívit známého automechanika nebo oblíbený servis a nechat si zkontrolovat základní věci. „Jsou to pneumatiky, provozní kapaliny – brzdová, chladící a olej. A pak brzdy, které jsou hodně namáhané. Jezdíme s plným autem.“

Z pohledu výbavy auta bychom si měli uvědomit, co která země požaduje ze zákona. „U nás stačí trojúhelník, lékárna a vesta, na jihu ale musíme mít hasicí přístroj a tak dále,“ upozorňuje Veronika Buráňová a dodává, že by neopomněla na drobné nářadí.

V neposlední řadě je to příprava řidiče. „Měli bychom si uvědomit, jestli zvládneme cestu v noci nebo raději přes den. Mít v autě dostatek tekutin. Na dostupné místo zabalte teplejší oblečení pro případ, že se něco s autem stane.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.