Olga Sommerová o filmu Magický hlas rebelky: Říkala jsem si, že ještě musím natočit Martu

5. červenec 2014

Jak je možné, že o Martě Kubišové ještě nevznikl dokumentární film? Tak to si říkala dokumentaristka Olga Sommerová při oslavách 70. narozenin slavné české zpěvačky. Nezůstalo jen u slov a film Magický hlas rebelky nyní čeká na premiéru v Karlových Varech. „Nechybí záběry, kdy Marta po dvaceti letech vystoupila na balkóně na Václavském náměstí během sametové revoluce,“ říká Olga Sommerová v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným z mobilního studia festivalu v Karlových Varech.

„Martu Kubišovou jsem poslouchala od konce 60. let, kdy vydala desku Songy a balady. Pro mne byla tehdy zjevením. Je velice muzikální a její výhodou bylo i to, že se naučila frázovat v češtině podobně jako v angličtině,“ nastiňuje Olga Sommerová.

A proč v názvu dokumentu použila slovo rebelka? „Neskočit na namlouvání totalitního režimu, podepsat Chartu 77 a být jejím mluvčím, to byla rebelie,“ vysvětluje. Ve filmu mimo jiné zazní píseň Život není pes v podání Marty Kubišové a Annety Langerové. „Píseň je o dvacetiletém nuceném mlčení. Texty napsal Václav Kopta a hudbu složil Petr Malásek,“ dodává.

Logo

„Musíme protestovat proti každé lži a nespravedlnosti, dějiny nám dávají varováni, že když se věci nechají běžet, tak se z toho vyvine válka,“ míní s tím, že si považuje lidí, kteří jsou aktivní, politici si totiž jako kapři sami rybník nevypustí.

Jak vznikal film Magický hlas rebelky? A co mají společného Božena Němcová, Věra Čáslavská a Marta Kubišová? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio