U Žiliny začala stavba automobilky KIA

Korejská automobilka KIA začala dnes u slovenské Žiliny stavět svůj nový závod. Po dlouhých sporech s majiteli pozemků dostala počátkem září územní rozhodnutí o stavbě a včera získal investor i stavební povolení. Primátor Ján Slota tvrdí, že stavební práce mohou pokračovat bez problémů, ačkoliv jde pouze o částečné povolení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

automobil KIA

automobil KIA | Foto: KIA Motors

Řada právníků ale postup kritizuje a varuje, že přerušení výstavby by mohlo investora odradit. Za nezákonné označili stavební povolení i někteří vlastníci pozemků. Stát totiž celou plochu nevykoupil. Právní experti také tvrdí, že celý proces má určitý řád a zatím nenabylo právní platnosti ani územní rozhodnutí, vydané před čtyřmi dny.

I podle ústavních právníků nelze v takovém případě vydat povolení ke stavbě. Do sporu údajně vstoupila i česká firma s nemovitostmi. Podle Mariana Kočnera, který odmítá svůj pozemek prodat, chtějí Češi zaplatit za metr čtvereční téměř třikrát větší částku, než nabízí slovenská vláda.

KIA je druhým největším výrobcem automobilů v Koreji, hned za automobilkou Hyundai Motor, jejíž je součástí. V žilinském závodu by se po dobudování v roce 2006 mělo vyrábět až 300.000 automobilů ročně.

Milan Kopp, Renata Havranová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme