Dřevěný kolotoč na ruční pohon, slibuje nevšední zážitek - vyzkoušely ho i děti v Liberci

4. červenec 2014

Postavit si vlastní kolotoč? Proč ne, řekl si jednoho dne pan Marek Králík z Kolína. Pro inspiraci šel hluboko do historie a sestavil šestiramenné ruské kolo ze dřeva, které uveze 12 dětí. Se svým kolotočem objíždí historické trhy po celé Evropě. Zavítal s ním i do Liberce, kde se stal velkým hitem. Děti stály ve dlouhé frontě, jen aby se mohly povozit. Nechyběla u toho ani redaktorka Eva Malá.

Stojím tady u takového čertova kola – ručně poháněný kolotoč. Pan Marek Králík je jeden z těch, kteří ho pohánějí. Není to těžké? Je to váš vlastnoruční vynález?

Samozřejmě vlastnoruční vynález to nebude. Určitě to známe už z historie roku 1647 tuším.
Už za Ludvíka 16. se kdysi toto kolo ruské provozovalo. Tehdy mělo pouze 4 sedačky, nyní třeba 6 nebo 8. Je to samozřejmě doma ručně vyrobené. Určitě to těžké není. Máme tady kolegu, máme tady Páťu, který s tím také otáčí, jak vidíte sama. Těžké to není, když s tím točí sám. Z důvodu toho, že je to opravdu dobře vyvážené. Jak vidíte, tak máme 2 děti na jedné straně a 2 děti na druhé straně a takhle dál po 6 sedačkách, což znamená, že člověk jenom jakoby dělá, že dělá...

Jak dlouho jste to vyráběl? A jak jste to sestrojil, podle návodu, někde jste to našel?

Všechno je originál. Ať se podíváte na jakýkoliv šroubek na něj je šáhnuto desetkrát. Měli jsme už jeden postavený. Jsou pouze dva v Evropě. To dřevěné samotné kolo je postavené od konstruktéra, který to stavěl měsíc a půl – jako prototyp. Tohleto druhé co tady vidíte, to je to druhé kolo jak už jsem zmínil. A to jsme stavěli dohromady tři měsíce. Jo, plus tady k tomu ty nohy teleskopické a tak dále.

Kde jste na to našel návrh, nebo podle čeho jste to postavil?

V hlavě.

Vy jste truhlář?

Nejsem nic. Já jsem všechno. Zcela upřímně si řekněme, že jsem schopen dělat všechno.

A objíždíte s tím celou Českou republiku?

Celou Evropu.

Kde jste všude byl?

V Německu, Itálii, v Hamburku – hrozně moc měst.

A asi to má úspěch. Vidím, že máte plný kolotoč…

Myslím si, že upřímně ano. Hlavně když se nás lidi ptají, tak opravdu jsou jenom dvě v celé Evropě. Dětem se to hrozně líbí, stejně tak jako nám. Vymýšlíme ještě nový kolotoč na podobě řetízkového kola. Samozřejmě, ručně poháněný, dřevěný, historický. Myslím si, že to bude také velice zajímavé. Plánujeme to tak do toho půl roka.

autor: Eva Malá
Spustit audio