Je velký a má krátké nohy. Nový druh pavouka se jmenuje šestiočka moravská

4. červenec 2014

Další úspěch zaznamenali čeští vědci. Milan Řezáč z entomologického oddělení Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze objevil zatím neznámý druh pavouka.

Pavouk se velmi výrazně liší od svých druhových kolegů: je relativně velký, má v průměru přes 2 centimetry, a má poměrně krátké končetiny.

Atypická je také skladba jídelníčku šestiočky – živí se výhradně tzv. stínkami nebo svinkami, což je hmyz, který chrání speciální pancíř nebo krunýř.

Unikátní je ale především způsobem sexuálního chování, jak říká jeho objevitel Milan Řezáč:

„Celá čeleď patří do skupiny pavouků, kteří se vyznačují tím, že samičky ukládají sperma do slepých váčků. Když samice kopuluje s více samci, tak ten poslední naklade sperma do části spermatéky toho váčku, který je nejblíž vývodu. Na rozdíl od jiných pavouků, u kterých je jiná anatomie samičích genitálií, je výhodné být posledním samcem, který se s tou samicí spáří, nikoli prvním.“

Entomolog Milan Řezáč se výzkumu pavouků věnuje dlouhodobě. Před šesti lety také na jižní Moravě popsal jiný nový druh pavouka: stepníka moravského.

Tropičtí a subtropičtí pavouci vytvářejí společenství, evropští ne

Zkoumal také sociální chování pavouků a zjistil, že druhy obývající střední a severněji položené části Evropy prakticky žádné sociální vazby nevytvářejí.

Zato příslušníci některých tropických nebo subtropických druhů spolu komunikují a žijí ve společenstvích podobně jako mravenci nebo včely.

V jedné pavučině může žít společně až několik pavouků, dokážou spoliupracovat při lovu i při „výchově“.

Orosená pavučina

Pavouk sadista

V mezinárodním měřítku se doktor Řezáč dostal do povědomí před pěti lety. Tehdy v Izraeli objevil výjimečnou rozmnožovací strategii pavouka, kterého pojmenoval šestiočka sadistické.

„Samci místo toho, aby kopulovali tak, že by zavedli jejich kopulační orgán do kopulačního orgánu samice, tak oni jejich kopulačním orgánem propichují tělo samice a injikují sperma do jakéhokoli místa jejich zadečku. To je způsob fertilizace, který samici částečně ubližuje. Nicméně doba evoluce, kdy toto chování probíhalo, byla dostatečně dlouhá na to, aby se samice naučily s tímto neobvyklým způsobem fertilizace vycházet,“ vysvětlil Milan Řezáč v našem vysílání.

Žádný objev nového živočišného druhu není nahodilý a předchází mu dlouhodobý a pečlivý vědecký výzkum. O něm už brzy vyjde článek v časopise Zoological Journal of the Linnean Society, včetně popisu šestiočky moravské.

O nálezu nového druhu pavouka už dnes informoval server BBC.

autoři: mvo , mše
Spustit audio