Fejetony Jana Nerudy

9. červenec 2014

Půvabné fejetony, v nichž Neruda reaguje na události kolem sebe, ať veřejné či osobní, vybíráme do Stránek na dobrou noc.

Jan Neruda, významný český básník, prozaik, novinář, se narodil 9. července 1834 v Praze – připomínáme si tedy 180 let od jeho narození.

Studia práv ani filozofie nedokončil a už ve 22 letech se živil novinařinou. Nejprve byl zpravodajem pražských německých listů, brzy však našel žánr, který mu seděl nejvíc – fejeton.

Od roku 1865 se stal kmenovým fejetonistou a literárním a divadelním kritikem liberálních Národních listů.

Texty vybrané do Stránek na dobrou noc:Zatčen v IstriiZ divadelních listů slečny Anežky Skočilovy ke slečně Lidušce Bromských 1876Pražští hokynářiDobrý pan domácíS křížkem po funuse


Účinkuje:Bořivoj Navrátil

Autor: Jan NerudaPřipravil: Vladimír ZajícRežie: Hana Kofránková

autor: Vladimír Zajíc
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.