V srdci divoké přírody nad šumavským jezerem Plešným naleznete místo ke snění

7. červenec 2014
Česko – země neznámá

Najít ve stěně nad Plešným jezerem kamennou plošinu nabízející úchvatný výhled do šumavské krajiny je snadné. Už sto třicet sedm let ji označuje žulový památník Adalberta Stiftera (1805 - 1868). Monument byl odhalen 26. srpna necelých deset let po skonu spisovatele přezdívaného „básník Šumavy“.

V jakém období svého života vlastně opěvovaný spisovatel usedal na skalní plošině na hraně stěny zdvíhající se víc než dvě stě metrů nad hladinu Plešného jezera? Těžko říct.

Profesionální průvodci Šumavou vědí, že zde Adalbert Stifter rád odpočíval. Ale zda si máte představit podsaditého váženého školského inspektora, který s velkou námahou vystoupal od jezera ke kamenné vyhlídce, anebo romanticky zasněného studenta latinské školy zblázněného do studia fyziky a filozofie, to už dnešní průvodci z paměti nevyloví.

Ani nápis na žulovém monumentu nesoucím jméno nejslavnějšího hornoplánského rodáka neprozradí víc, než že záhy po spisovatelově skonu zde jeho příznivci nechali vztyčit na jeho památku žulový jehlan.

Vyhlídka na Plešné jezero

Nejlépe uděláte, když se podobně jako Adalbert Stifter posadíte na chvíli na žulové skalisko, nadechnete se vůně zdejšího lesa, který po všech kalamitách znovu pomalu ožívá, a zasníte se. Možná se podobně jako básník Šumavy přenesete do dávnověku, kdy se hvozdy prodíral jeho románový hrdina Vítek. Anebo v duchu budete prožívat drama dvojice mladých lidí uvězněných vánicí v ledové jeskyni.

Ale možná si nevzpomenete na žádné ze Stifterových literárních děl, ale objevíte své vlastní kořeny a pouto k šumavské přírodě.

autor: Ivan Studený
Spustit audio