Richard Seemann: Merkelová se v Pekingu vyslovila k špionážní aféře s USA

7. červenec 2014

Původně plánovaná třídenní cesta německé spolkové kancléřky do Říše středu měla mít především ekonomický charakter. Ještě těsně před jejím odjezdem z Berlína spolková vláda potvrdila, že rozpočet na následný rok bude vyrovnaný, bezdeficitní, a Bundestag přijal po mnohaměsíčním jednání zákon o minimální mzdě.

Při příjezdu do Pekingu Angela Merkelová prohlásila, že přes rozdílné názory je v popředí hospodářská spolupráce. V minulém roce se stala Čína druhou nejvýznačnější zemí, kam směřuje německý export kromě Evropy.

Již v prvém dnu zavítala do společného závodu Volkswagenwerku a zdůraznila, že právě v tomto odvětví strojí mezi oběma zeměmi velké možnosti. Rovněž se účastnila dialogu na v roce 2005 založeném grémiu politiků, vědců, podnikatelů a odborářů, které se zabývá přílivem pracovních sil do průmyslových center.

Na agendě se nachází i první jednání nejvyššího německo-čínského poradního ekonomického výboru a vystoupení před studenty přírodovědecké Tsinghuanské university, která byla založena v roce 1911.

Čtěte také

Na závěr svého jednání se pak sejde s nejvyššími představiteli Čínské lidové republiky a navštíví studenty obou zemí na závěr jazykové výuky ve školním roce 2013 až 2014.

Nečekaně však původně zamyšlená ekonomická cesta spolkové kancléřky byla narušena dynamicky se stupňující špionážní aférou, která zasáhla vztahy mezi Německem a Spojenými státy.

Již v prvém dnu zavítala Merkelová do společného závodu Volkswagenwerku a zdůraznila, že právě v tomto odvětví strojí mezi oběma zeměmi velké možnosti

Angela Merkelová byla z Pekingu nucena se tak vyslovit vzhledem k vzniklé situaci, kdy byl zatčen pracovník německé zpravodajské služby jako agent americké NSA. Pokud se potvrdí, že spolupracovník BND byl dvojitým agentem a pracoval pro Spojené státy, šlo by o prvořadý vážný případ, který by byl v přímém rozporu ve vztahy mezi oběma zeměmi.

Německý spolkový prezident Joachim Gauck se kriticky vyjádřil k vzniklé situaci a němečtí zelení žádají, aby spolkový sněm nekompromisně osvětlil celý tento případ.

Znovu byla oživena žádost, aby vyšetřující výbor spolkového sněmu pozval z Moskvy Edwarda Snowdena, který vyzradil činnost americké NSA. Na základě novinářských informací spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziér žádá, aby byly Spojené státy německou zpravodajskou službou také sledovány.

Spustit audio