Na premiéře filmu o Martě Kubišové tekly i slzy, přiznává kameramanka Olga Špátová

8. červenec 2014

„Základem mých filmů jsou vztahy,“ říká dokumentaristka Olga Špátová v rozhovoru s Vladimírem Krocem. „Zajímá mě, jak lidé reagují, jak se dokážou smířit s bolestí a jak se odkrývají jejich charaktery.“ V našem mobilním karlovarském studiu však nemluvila jen o svých vlastních filmech, ale i o snímku, který natočila její matka a který přibližuje osudy zpěvačky a symbolu odporu proti srpnové okupaci Československa Marty Kubišové.

Na festival v Karlových Varech Olga Špátová nedorazila jen proto, aby uvedla ukázky ze svého chystaného dokumentu o zdravotníku Aleši Bártovi, který před 10 lety založil malou nemocnici v Keni, ale také proto, aby se zúčastnila premiéry nového filmu své matky, dokumentaristky Olgy Sommerové, s názvem Magický hlas rebelky. Ten popisuje osud zpěvačky a signatářky Charty 77 Marty Kubišové.

Čtěte také

„Při promítání jsem seděla vedle Marty Kubišové v sále. Během filmu jsem ji pozorovala, vždyť se jí právě před očima promítl celý život! A pak šla na jeviště – a plakala,“ popisuje Olga Špátová silné okamžiky během premiéry filmu Magický hlas rebelky. „Bylo to krásné. Lidé to cítili, a dokonce i muži přiznávali, že jim zvlhly oči…“

Sama Olga Špátová na snímku o Martě Kubišové se svou matkou spolupracovala jako kameramanka. „Měla jsem možnost Martu Kubišovou celý rok během natáčení pozorovat. Byla jsem fascinovaná – je neuvěřitelné hodný a laskavý člověk, který nikdy nic neodmítl,“ vzpomíná.

Dokument je vždy subjektivní názorem svého autora, míní Olga Špátová

A nejen to. „Uvědomila jsem si, jak odvážně Marta přijímala rány osudu, které přicházely. Takoví lidé mě fascinují,“ přiznává dokumentaristka a kameramanka. „Sama bych si přála něco podobného umět – netrápit se věcmi, které nejdou změnit, a žít radostně.“

Poslechněte si titulní píseň k filmu Magický hlas rebelky!

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio