Designérka erotických pomůcek Anna Marešová říká: Sex a intimita jsou křehké

10. červenec 2014

Anna Marešová je mladá designérka, která se zaměřuje na design erotických pomůcek. Za návrh vibrátoru získala například Národní cenu pro studentský design. „Erotické pomůcky jsou produkt jako každý jiný a jako takové musí projít stejným výrobním procesem,“ říká v rozhovoru se Zuzanou Burešovou. „Mně zajímal hlavně jejich design.“

„Erotické pomůcky jsou téma, které tu vždy bylo a bude. Je navíc skvěle navázané na to, jak byla ženská sexualita v jednotlivých obdobích vnímána, a také na to, jaké byly dostupné materiály,“ popisuje.

Čtěte také

Kupříkladu v období renesance se ženské erotické pomůcky – tehdy samozřejmě nevibrační – vyráběly z exotických dřevin, a všeobecně se o jejich existenci navíc vědělo. To v předchozím období – ve středověku – bylo všechno úplně jinak. „Ve středověku šlo o naprosté tabu,“ říká Anna Marešová.


„Zajímá mě ženský svět,“ říká Anna Marešová. „Chtěla jsem, aby mnou navržené erotické pomůcky vypadaly něžně a pro ženské oko příjemně.“

V rámci rešerše do sex shopů

Než Anna Marešová začala na návrhu nových erotických pomůcek pracovat, nikdy předtím nenavštívila žádný sex shop. „Začala jsem je obcházet v rámci rešerše,“ vzpomíná.

Na klasických erotických obchodech, které například v Praze stojí téměř na každém rohu, jí přijde nejhorší fakt, že člověk zvenku nevidí dovnitř. „Ten, kdo není zvyklý do podobných obchodů chodit, má po vstupu dovnitř pocit, že se ocitl v jeskyni,“ přiznává.

Čtěte také

Sex a intimita jsou křehké, říká designérka

Než přišla Anna Marešová, žádný český designér se předtím nikdy ženskými erotickými pomůckami nezabýval. Ona sama se ve své diplomové práci věnovala rovnou sadě erotických pomůcek. „Šlo o čtyři produkty: Venušiny kuličky, vibrátor a dvě vibrační vajíčka,“ vypočítává.

Jak sama přiznává, před tím, než začala na návrhu nového designu erotických pomůcek pracovat, cítila se zřejmě podobně jako drtivá většina žen. „Sex a intimita mi připadají velice křehké. Chtěla jsem proto, aby byly ženám příjemné a aby se ženy nestyděly.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio