Zřícenina hradu Vikštejn potřebuje rehabilitaci

8. červenec 2014

Gotický hrad Vikštejn se zdá být ideálním rodinným hradem. Nabízí dobrodružství a představit si tu můžete i malý piknik. Hradní zřícenina je jedinečnou turistickou atrakcí Opavska. Teď ale potřebuje menší rehabilitaci.

K návštěvě tohoto hradu vstupenky ani průvodce nepotřebujete. Hrad Vikštejn nad údolím řeky Moravice na Opavsku je v rozvalinách už pěknou řádku let, ale ani dnes neztrácí nic na své atraktivitě.

Jestli může být stará zřícenina aspoň trochu sexy, tak právě téhle se to docela dobře daří. Usilovně na tom pracují i místní občanská sdružení, která se snaží zabránit chátrání historických zdí. Vikštejn je pro zdejší obyvatele srdeční záležitostí.

„Vzpomínám si, když jsme byli malí, chodili jsme si tam hrát třeba i na indiány. S dětmi tam jezdíme na kole dodnes,“ vzpomíná paní Linda z nedalekého Radkova.

Výpravy na hrad má asi jako každý domorodec z Opavska doslova zaryté pod kůží už od dětství. A vítaným cílem jsou rozvaliny dnes i pro jejího syna Filipa.

„Chodíme na rozhlednu a do takové jakoby jeskyně, která tam je,“ popisuje mladý návštěvník.


Vikštejn (něm. Burg Wiegstein; polsky Wigsztyn) je zřícenina hradu u obce Radkov na vysokém skalním ostrohu nad řekou Moravicí nedaleko místní části Vítkova Podhradí v okrese Opava. Hrad ve druhé polovině 13. století založil Vítek z Kravař, první písemná zmínka o něm pochází z roku 1377. V roce 1474 byl hrad dobyt Matyášem Korvínem a pobořen. Za třicetileté války byl poškozen při vpádech Dánů a Švédů, v roce 1648 jej do povětří vyhodilo císařské vojsko. Po vybudování zámku v Horním Vikštějně (Dubová) byl po roce 1776 definitivně opuštěn.
Zdroj: Wikipedie

Vikštejn datuje svou historii do půlky 13. století a pamatuje mnohé. Hrad zabral uherský král, vpadli sem Dánové a Švédi a do povětří ho vyhodilo císařské vojsko.

Dnes si zříceninu můžete dobýt sami – bez vstupného a bez průvodce. Jenže jak léta běží, kamenů, které takzvaně uhlodal zub času anebo vylámali nezbední návštěvníci, valem přibývá. A zdi se ztenčují.

„Každý rok člověk vidí, kde vypadl kámen nebo kus zdiva. Během dvou tří let to nejde poznat, ale při studiu fotografií starých třeba deset patnáct let je vidět, jak velké destrukce tady jsou. Nám jde hlavně o to, aby tu zůstalo maximum,“ říká kunsthistorik Dalibor Halátek.

Je členem občanských sdružení Radkov a Za Opavu, která se už léta snaží zříceninu zachránit před dalším chátráním.

Pomoci může sbírka nebo dotace

„Máme představu, že náš vstup do zříceniny by neměl být masivní – rekonstrukční nebo dostavovací. Chceme stabilizovat situaci ruiny, zajistit koruny zdiva proti další erozi, zajistit klenby tak, aby se nemohly propadnout,“ upřesňuje další z aktivistů Tomáš Skalík.

Výlety na Vikštejn nemají být prohlídkou zabetonovaného Disneylandu, ale naopak výpravou za hradní romantikou a dobrodružstvím. To nabízí třeba hradní sklepení, kde se ale návštěvník neobejde bez baterky.

Opravě hradu má pomoci i veřejná sbírka. „Je vypsána na částku 140.000 korun, což je jen na statický posudek a projektovou dokumentaci. Ty by měly sloužit jako podklad pro dotace například z evropských nebo jiných fondů,“ vysvětluje Libor Wittasek zastupující podnikatele z Opavska, kteří se sháněním peněz pomáhají.

Další podrobnosti o Vikštejnu uslyšíte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned pod titulkem). Tento i další díly magazínu Křížem krajem pak najdete v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.