Budou afghánské mise pokračovat? A změnily zemi k lepšímu? Odpovídali vojenští odborníci

Letecký speciál přivezl z Afghánistánu těla čtyř zabitých vojáků. V poledne se rozezněly sirény a zvony a na mnoha místech jsou svěšeny vlajky na půl žerdi. Prezident Miloš Zeman zesnulé vojáky vyznamená in memoriam. Jaké pocty si padlí vojáci zaslouží? Budou afghánské mise pokračovat? A čím vším vojáci v Afghánistánu procházejí? Na to odpovídali vojenští odborníci a analytici ve Speciálu Radiožurnálu.

„Národ si musí uvědomit nejvyšší oběť vojáků, nyní je čas na truchlení. Rád bych také viděl úbytek primitivních komentářů,“ reaguje bývalý šéf civilní mise v Afghánistánu Václav Pecha na názory, že vojáci riskují život dobrovolně, protože za to jsou placení.

Čtěte také

S podobnými názory nesouhlasí ani vojenský analytik František Šulc, podle kterého vojáci nasazují své životy v zájmu státu. „Nejde jenom o práci pro peníze, jde o vyšší princip. Armáda funguje primárně v zájmu státu, je součástí zahraniční politiky,“ míní.

Čeští vojáci se v Afghánistánu do bojových operací zapojují hned po příjezdu a rychle přebírají v místě působení iniciativu. „Britové nás začali přezdívat blázniví Češi na tříkolkách – vždy, když se objevil úkol, tak jsme své služby ihned nabízeli,“ vzpomíná Miroslav Lidinský, bývalý člen speciální jednotky v Afghánistánu.

Vojenský analytik František Šulc a bývalý šéf civilní mise v Afghánistánu Václav Pecha.jpg

A jak jsou vojáci na úkoly, při kterých riskují své životy, připravení psychicky? „S akutní reakcí se u Čechů málokdy setkávám, nejsme ale příliš dobře vybavení ve zvládání chronického stresu,“ vysvětluje. Vojáci se mohou v případě potřeby obrátit i na kaplana. „S vojáky trávím čas ještě před odjezdem na misi,“ nastiňuje vojenský kaplan Jaroslav Kníchal.

Čeká se na podpis dohody

Stále častější jsou otázky ohledně pokračování afghánských misí. „Současná mise končí ke konci tohoto roku, ale jsou připravené další s mandátem na další dva roky,“ říká náčelník Generálního štábu Petr Pavel s tím, že plán mise je již schválený, zbývá podpis bezpečnostní dohody mezi USA a Afghánistánem. „Finanční podpora Afghánistánu je závislá na přítomnosti vojsk, proto k podepsání dohody pravděpodobně dojde,“ míní.

Čtěte také

Afghánské mise plní svůj ůčel i podle komentátora Milana Slezáka. „Varoval bych, aby se z Afhánistánu neodcházelo příliš brzy. Otázka je také, zda je rozumné, pokud se stanoví nějaké termíny. Tím se Tálibán jenom vyzývá, aby zaútočil,“ míní, ale také dovává, že Afghánistán si především musí umět pomoci sám.

Je podpora státu rodinám padlých vojáků dostatečná? Jsou vojáci psychicky dobře vybavení? A změnili vojenské mise v Afghánistánu život k lepšímu? I na to odpovídali vojenští odborníci a analytici ve Speciálu Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio