Rakousko se připravilo na české turisty. Objevujte nové regiony, radí Vojtěch Berger

13. červenec 2014

Na Radiožurnálu můžete slýchávat jeho příspěvky ze Slovenska a také z Rakouska. Během uplynulého týdne procestoval zemi na jih od České republiky a poradil, kam se vydat na dovolenou. Jak Rakušané a Slováci tráví víkend? I na to se zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu Vojtěcha Bergera ptala moderátorka Patricie Strouhalová.

Bratislava je během víkendu vylidněná. Mnozí Slováci míří za město, kde běhají, jezdí na kole nebo na kuličkových bruslích. „A další část stráví víkend v nákupních centrech, což je pro mě nepochopitelné,“ připouští Vojtěch Berger s tím, že nemalá část lidí zamířila na hudební festival Pohoda, který se stal kulturní stálicí léta na Slovensku.

Čtěte také

Víkendový program Rakušanů určuje ranní mše. „Pak následuje zábava, třeba posvícení na vesnici, která jsou na venkově běžná. A ten, kdo vyrazí na rakouský venkov, na ně narazí,“ popisuje.

Rakušané míří do Česka obvykle jen na rychlou dovolenou. „Znají Prahu, Český Krumlov a ti z pohraničí také třeba Brno nebo Znojmo,“ přibližuje. Ale aby Rakušané trávili v Česku dovolenou? To podle Vojtěch Bergera není časté. „Jde o oboustranné manko,“ připomíná.

Chodí spolu Češi a Rakušané z příhraniční oblasti na pivo? Jak si zařídit bio dovolenou? A jak se vyvíjí na Slovensku ostře sledovaný případ Hedvigy Malinové? Také to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio