V Semilech obnovili tradiční pouť do Nouzova. Letos se koná už potřetí

11. červenec 2014

Když se řekne pouť, většina lidí si asi vybaví stánky v centru města, křiklavé balónky, veselou hudbu, perníková srdce, cukrovou vatu, popřípadě řetízkový kolotoč nebo houpačky. Jen menší části lidí na mysli vytane pouť tradiční, kdy poutník musí na své cestě vytrpět určitou bolest. Jedna taková se koná o tomto víkendu v Semilech.

13. července se v Semilech letos koná již třetí ročník znovuobnovené tradiční pouti a poutní mše. Ve 14 hodin odchází pěší poutníci z kostela sv. Petra a Pavla v Semilech, letos po nové trase.

Pouť je dlouhá asi 4 kilometry - stoupá vzhůru do kopce na Nouzov, kde putování vyvrcholí poutní mší – od 15:30 u kapličky sv. Benedikta. Chybět nebude ani tradiční pouťové zboží a občerstvení.

Pokud se na pouť vydáte, můžete se hned po mši zajít podívat na jeden blízký unikát. Na kopci na Nouzově nad městem Semily, kde se bude sloužit poutní mše, stojí nejnižší rozhledna na celém světě.

Autoři rozhledny, otec a syn Farští, jí pojmenovali Cimrmanova. Když se z ní budete chtít rozhlédnout do kraje, nemusíte zdolávat žádné schody, bojovat se závratěmi, a přesto budete mít celé Jizerské hory jako na dlani.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio