Peking se dramaticky změnil, říká český podnikatel, který už 15 let žije v Asii

14. červenec 2014

Jiří Štichauer už několik let pomáhá českým podnikatelům proniknout na asijské trhy. Už 15 let žije v Asii – nejprve v Číně a v posledním roce a půl ve filipínské Manile. „V ideálním světě bych do Česka přivezl deset stupňů Celsia z Filipín, přispělo by to jak Česku, tak horkým Filipínám,“ usmívá se v rozhovoru s Vladimírem Krocem.

Žhavé není na Filipínách pouze počasí, ale i politika. „A to kvůli tomu, že Filipínci v současnosti jsou ve sporu s Čínou o ostrovy v jihočínském moři. Často se objevují zprávy, že došlo k nějaké provokaci a podobně – jde o živé téma, které vládu i lidi udržuje v pozornosti,“ říká.

Čtěte také

Právě v Číně – konkrétně v Pekingu – Jiří Štichauer dlouhá léta žil před tím, než se přestěhoval na Filipíny. „Peking se za posledních 15 let dramaticky změnil,“ zdůrazňuje. „Kde bývaly nízké domy, nyní stojí vysoké baráky, dříve byly ulice plné kol, nyní už na kolo nenarazíte, buduje se metro a všude je spousta aut.“


Věděli jste, že…
… podle jedné ze studií, které vznikly během olympiády v Číně, vám rok strávený v Pekingu zkrátí dobu života o deset měsíců?

Peking se podle něj výrazně změnil před olympiádou v roce 2008: tehdy všude vyrostly parky a stadiony. Přesto má Peking podle něj i velké, významné minusy. „Výrazně se v něm zhoršilo životní prostředí,“ upozorňuje Jiří Štichauer. I to prý byl důvod, proč se nakonec rozhodl odstěhovat na Filipíny.

„Filipínci jsou skvělí lidé. Byť jsou chudí, rádi vás pozvou do domu, pohostí vás a rádi si s vámi zazpívají,“ popisuje s úsměvem.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio