Brigádníci si na MFF v Karlových Varech přivydělají a dostanou se blíže ke známým osobnostem

10. červenec 2014

Práce na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech má mnohé výhody. Mladí lidé si přivydělají peníze, a pokud mají štěstí, promluví si i se známými osobnostmi. Počet brigádníků je ale omezený a zájem velký. Jazykové dovednosti navíc nejsou jediným předpokladem.

Jednu z nejpočetnějších skupin tvoří na filmovém festivalu krásné hostesky. Jsou nepostradatelné v ulicích i na oficiálních akcích. Kromě toho, že zdobí různé události, pomáhají při organizaci nebo propagaci.

Zájem o práci hostesky je obrovský. Mladé dívky si mohou přivydělat i několik tisíc korun. Během festivalového svátku je ale lákavé i samotné prostředí, třeba hudebních koncertů.

„Určitě to byl výdělek v rámci letní brigády na festivalu, který je světově známý. Získám zkušenosti, poznám nové lidi a naučím se něco nového. A taky zábava,“ vyjmenovávají Bára a Míša důvody, proč chtěly na festivalu pracovat.

Jak ale potvrzuje Tereza Hošková, která dívky na podobné akce zajišťuje, taková práce má jisté nároky.

„Slečna by měla vypadat reprezentativně a pečovat o sebe. Měla by být štíhlejší, mít hezké vlasy, upravené nehty. Protože je to hosteska a ne modelka, která se prezentuje pouze vzhledem, měla by být příjemná, milá, usměvavá a komunikativní,“ popisuje Hošková.

Brigádníci se přiblíží ke známým osobnostem

Kromě půvabu je na festivalu v Karlových Varech zapotřebí i silných a šikovných rukou. Právě pro takové pomocníky má uplatnění třeba Honza.

„Máme kolegy, kteří mají zkušenosti ve svém oboru, například zvukařství, osvětlovačství nebo fotografické práce. Je řada lidí, kteří sami volají, jestli na festivalu nebude práce. Dostanou se do zákulisí a blíže k některým hvězdám. Někdy mají i možnost si s nimi krátce pohovořit, což se většině lidí nepoštěstí vůbec,“ popisuje výhody produkční Honza.

Mel Gibson

Dostat se do blízkosti slavné hvězdy je pro brigádníky obrovská příležitost. Skutečně blízko jsou třeba i řidiči festivalových limuzín. Nejenom prezidenta přehlídky Jiřího Bartošku, ale třeba i Johna Travoltu měl Milan minulý rok ve svém autě.

„Vozím docela často a rád Jiřího Macháčka nebo Andreu Verešovou. Dnes jsem vezl pana Lábuse, moc příjemný člověk. Někomu, kdo by chtěl jít jezdit a má tu možnost, jenom doporučuji,“ říká Milan.

Na karlovarském festivalu se o práci ucházejí stovky mladých lidí. Ne na každého se ale dostane. Kdo může, ten se na své místo za rok opět vrátí.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio