Jindřich Šídlo: Nashledanou v Kataru

14. červenec 2014

Angela Merkelová už skutečně může odejít na odpočinek, jak předpovídá německý týdeník Der Spiegel. V neděli večer se kancléřka a vášnivá fanynka národního týmu na svém třetím světovém šampionátu konečně dočkala německého vítězství, asi jediného, které jí v kariéře dosud chybělo.

Mistrovství světa v Brazílii se povedlo. Shodne se na tom patrně celý svět, snad s výjimkou Brazilců, Argentinců a možná i Holanďanů.

Vyhrál nejlepší tým, viděli jsme mnohem víc zápasů, které nenudily, než těch, jako bylo třeba semifinále Argentina - Holandsko, které mohl divák spokojeně prospat, aniž by ho muselo mrzet, že o něco přišel.

A soudě aspoň dle televizních přenosů splnila i atmosféra to, co si světová federace FIFA od Brazílie slibovala, když jí šampionát v roce 2007 přidělovala. S dědictvím po turnaji, například s novým moderním stadionem v Manaus uprostřed amazonské džungle, se teď budou vyrovnávat sami Brazilci. A je tedy bohužel dost pravděpodobné, že nakonec náklady významně převýší výnosy, a to nejen v účetním smyslu "má dáti - dal".

Čtěte také

Nicméně, Brazilci, kteří fotbalem žijí od rána do večera a od narození do smrti, se rozhodli šampionát po čtyřiašedesáti letech zorganizovat a rozhodnutí FIFA dá jim tu možnost má vysvětlení, která se dá přijmout. Na rozdíl od těch, týkajících se budoucích mistrovství.

Pochopit se ještě dá příští Světový pohár v Rusku, kde fotbal opravdu někoho zajímá a jehož národní mužstvo trpí paradoxně tím, jak velké peníze se v ruském fotbale teď otáčejí - všechny hlavní hvězdy na rozdíl od situace před dvaceti nebo deseti lety hrají doma a když pak přijedou na velký mezinárodní turnaj, nestačí se divit.

Přidělení šampionátu v Kataru oživilo už tak značnou popularitu kopané

Zcela skandální je ale už teď mistrovství světa 2022 v Kataru. Jeho přidělení maličké, i když ano, extrémně bohaté zemi na Arabském poloostrově, se dá vysvětlit pouze kolektivním pomatením mysli funkcionářů FIFA, nebo - a to je pravděpodobnější - jejich důkladnou motivací před hlasováním, jestli mi jako rozumíte.

Šampionát v Kataru nedává smysl v žádném ohledu. Každý, kdo tam má fotbal opravdu rád, už si koupil vlastní klub v západní Evropě, například slavné Paris Saint Germain. Jenže to je přece jen trochu slabý důvod k tomu, aby se největší světový turnaj hrál v padesátistupňových vedrech nebo taky možná v lednu, což zcela spolehlivě naruší celou jednu fotbalovou sezonu.

Čtěte také

To všechno jsou ale jen maličkosti oproti hlavnímu důvodu, proč by FIFA měla šampionát ještě Kataru odebrat a přesunout pokud možno třeba do Německa nebo Anglie.

Při stavbě futuristických luxusních stadionů, které navrhovala třeba sama slavná Zaha Hadid, totiž už měsíce v šílených podmínkách umírají zahraniční dělníci, třeba z Nepálu či Indie. Podle posledních údajů jich teď může být až pět set. Opravdu se některá z fotbalových hvězd budoucnosti hodlá v roce 2022 radovat na stadionech postavených na mrtvolách?

Na stavbách v Kataru pracují výhradně cizinci

FIFA má dnes už zaslouženou pověst zhruba na úrovni pražského magistrátu z jara 2010. Pracovala na ní dlouho a usilovně a stejně dlouho bude trvat i náprava. Ale někdy se začít musí. FIFA už jednou rozhodla, že své rozhodnutí přidělit mistrovství Kataru nebude měnit.

Pokud ale interní vyšetřování FIFA potvrdí zprávy až třech milionech liber rozdaných podle listu Sunday Times na úplatcích, bude se to vysvětlovat jen velmi obtížně. A bude to znamenat samozřejmě nejen ránu pro pořadatele jednoho turnaje, ale pro celou federaci a její miliardový byznys. Všichni fotbaloví fanoušci by si to měli z celého srdce přát.

Spustit audio