Turistické značky malují dobrovolníci z KČT už přes sto let

14. červenec 2014

Desítky let, stovky kilometrů a nepočítaně štípanců od všudypřítomného hmyzu. I takto se dá popsat malování turistických značek, kterému se v terénu zodpovědně věnují dobrovolníci z Klubu českých turistů (KČT). Dělají to s nadšením už 125 let.

Nachodí spoustu kilometrů a v terénu znají kdejaký strom a sloup, na který kdy v životě namalovali značku. Síť barevného turistického značení funguje v českých zemích jako jedinečná záchytná pavučina pro všechny výletníky. S barvami, štětci a nářadím potkáte na trasách dobrovolníky z KČT, malují už 125 let.

Pravidelně se do terénu pouštějí i značkaři na Ostravsku. Do lesů na Vřesině se s nimi vydala i autorka tohoto příspěvku a zjistila, že zelená jim jde docela pěkně od ruky.

„Značkaře přeháňka nezaskočí, pokud ty stromy nezmoknou. Protože když voda sjede po listech a kmeny zůstanou suché, tak se dá značit dál,“ vysvětluje značkař Miloš Hořínek, kterého s jeho kolegou Stanislavem Kavkou potkáváme ve Vřesině.

I přes krátký déšť zvládli obnovit značení na dvou kilometrech a na další dva se pouštíme s nimi. Před namalováním nové značky oškrábou či očistí kůru od mechu a nečistot. Pak už přicházejí na řadu barvy.

„Vždycky začínám zelenou, respektive tou vedoucí barvou. Pak se maluje bílá,“ dodává značkař vybavený pláštěnkou, terénní obuví a příručním zavazadélkem – připomínající Hrabalovské Zahrádkáře Kersku. „Nosíme tam barvy, ředidlo, benzin na čištění, pokud lepíme značky. Dále kartáč, šablonu, nůžky, několik štětců, pilku...“

Značky mají také své předepsané míry. Celkově má turistická značka rozměr 10 krát 10 centimetrů, přičemž každý proužek je široký tři centimetry a mezery mezi nimi jsou půlcentimetrové.

Více o značkařích uslyšíte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned pod titulkem). Tento i další díly magazínu Křížem krajem pak najdete v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.