Nemůžeme riskovat. Od 1. ledna 2015 máme mít služební zákon, tvrdí Věra Jourová

Koalice se stále neshodla na jménu nového českého eurokomisaře. Jednou z kandidátek je také Věra Jourová, ministryně pro místní rozvoj z hnutí ANO. Potřebujeme podle ní služební zákon, o kterém právě jedná Poslanecká sněmovna?

Bez služebního zákona nebudeme moci čerpat peníze z evropských fondů, ozývalo se. Miroslav Kalousek však do Poslanecké sněmovny donesl dokument, podle kterého tomu tak není. „Evropská komise nám dává podmínku. Od 1. ledna 2015 máme mít účinný služební zákon,“ tvrdí Věra Jourová. „Informace, která dnes zazněla, není pravdivá,“ dodává.

Podle ní nemůžeme riskovat situaci, kdy by Česko nemohlo čerpat peníze z evropských fondů. A sama Evropská unie podle jejích slov čeká na schválení služebního zákona. „Trvá to dlouho a cítím, že dochází trpělivost,“ naznačuje.

Čtěte také

Česko je navíc v situaci, kdy stále nenavrhlo jméno nového eurokomisaře. „Měli jsme zahájit jednání dříve,“ soudí Věra Jourová. „Teď už jednáme pod tlakem času.“

Proč se Česku nedaří čerpat evropské dotace? V čem je problematický český zákon o veřejných zakázkách? A jak bychom měli využívat evropské fondy? Ptala se moderátorka Helena Šulcová po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio