V Ostrově otevřeli zrekonstruovaný zámek, bude v něm sídlit radnice

16. červenec 2014

Ostrov se pyšní nově opraveným zámkem, který nyní dominuje komplexu památek starého města. Rekonstrukce původně barokní stavby přišla na 177 milionů korun.

V zámku bude sídlit městský úřad, ale lidé budou moci navštěvovat i výstavní prostory a seznamovat se s historií zámku.

Ostrov má za sebou patnáct let snahy o obnovu památek starého města, mezi které patří rekonstrukce klášterního areálu nebo přestavba Paláce princů, kde v současnosti sídlí knihovna.

„Převážnou část nákladů na rekonstrukci zámku jsme platili z městského rozpočtu, jen na vybudování výstavních prostor nebo zastřešení dvorany jsme získali peníze z evropských fondů,“ uvedl starosta města Pavel Čekan během slavnostního otevření zámku.

Čtěte také

Karlovarský kraj je tak bohatší o další atraktivní turistický cíl přístupný veřejnosti.

„Do nového sídla městského úřadu budou obyvatelé Ostrova a okolí směřovat za řešením svých záležitostí. Na jednom místě budou mít k dispozici veškerou potřebnou agendu, navíc v důstojném prostředí. Je ale třeba zdůraznit, že nejde jen o kvalitní zázemí pro městský úřad. Jde o významnou obnovu cenné památky, která společně s Palácem princů a klášterním areálem tvoří unikátní architektonický soubor,“ zdůraznil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Martin Havel.

Nový zámek si budou moci prohlédnout lidé z Ostrova i turisté ještě předtím, než se úřad bude postupně stěhovat do nového místa. Ve dnech 12. – 15. srpna bude městský úřad uzavřen a od 18. srpna vstoupí do běžného provozu.

Součástí historického zámku jsou i moderní prostory
autor: Radim Jehlík
Spustit audio