Colours of Ostrava hostí básníky; Monty Python mají vyprodáno

18. červenec 2014

Jako hlavní téma si pro svou dvoustranu Kultura plus vybraly Hospodářské noviny festival Colours of Ostrava. Redaktor Daniel Konrád si například povídal se zpěvačkou Angelique Kidjo ze západoafrického Beninu.

Na letošní desce Eve prý zpěvačka provádí prudké vokální vzlyky a masitým imperativem diktuje vlečce afrických sboristek za sebou. V Ostravě vystoupí v sobotu.

V rámci Colours of Ostrava se dnes také otevře poetická scéna. Dramaturgicky ji připravila básnířka Blanka Fišerová a podílí se na ní také Petr Hruška. Podle Hospodářských novin zde vystoupí desítky básníků a hudebníků, kteří budou svou poezii číst, zpívat i vykřikovat.

Mladá fronta Dnes vydala speciální přílohu věnovanou Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Čtyřicátý ročník přehlídky začíná právě za týden. V sekci Fokus nabídne Letní filmová škola pohled na španělskou kinematografii, v rozhovoru představuje program ředitelka festivalu Radana Korená.

Další rozhovor otiskuje Mladá fronta Dnes na kulturní straně. Členové skupiny Monty Python Terry Gilliam a Terry Jones vyprávějí o tom, jaký ohlas zaznamenala první část série jejich londýnských vystoupení. „Máme ovace vstoje po každém představení,“ uvádí Terry Jones. Komici také nastiňují své plány do budoucna. Tuto neděli bude pořad „Monty Python převážně živě“ přenášen do kin po celém světě včetně České republiky.

Jonas Kaufmann přiznal Mladé frontě Dnes, že má problém s češtinou. U příležitosti dnešního zahajovacího koncertu Mezinárodního hudebního festivalu Český krumlov se zpěvákem mluvily také Lidové noviny. Tam se dočteme, že operní inscenace jsou pro pěvce čím dál náročnější a že bez herectví to prostě nejde. Zároveň Kaufmann říká, že stále rostoucí náklady dávají moc sponzorům, což často není dobré.

Titulkem „Berlínský návrat Davida Bowieho“ nadepisuje Judita Matyášová svůj článek v Lidových novinách o multimediální výstavě v berlínské galerii Martin Gropius Bau. Zpěvák zpřístupnil kurátorům celý svůj archiv, vystaveny jsou kostýmy, fotografie, filmy, scénografické návrhy, obaly alb, promítají se také záznamy z koncertů.

V Právu hodnotí Jaroslav Špulák dokument Magický hlas rebelky 65%, Jan Šída píše o pražské výstavě Františka Chrástka, na které autor prý překračuje hranice fotografie. Kulturní rubrika Práva publikuje také rozhovor s vedoucím komorního sboru Martinů Voices Lukášem Vasilkem, mluví zejména o vydání desky Testamentum, pro kterou sbor nahrál skladby Jana Nováka.

autor: Martin Luhan
Spustit audio