Sopky: Nitro sopky Milá

19. červenec 2014

Na západním okraji Českého středohoří najdeme pozůstatky opravdového vulkánu. Trochu připomíná japonskou horu Fuji.

Jde však o vrch Milá - pozůstatek dávné sopky. Zbyla z ní nejen přívodní dráha, ale také zbytky sopečného kužele, tvořící lem v podobě prstence kopců mezi které patří Odolický vrch, Bělušický vrch, Dlouhý vrch a Bečovský vrch.

Podobně jako Lovoš, který jsme navštívíli s Meteorem před týdnem, je i Milá sopečným jícnem vypreparovaným selektivní erozí. Na rozdíl od Lovoše, je však Milá stále lemovaná pozůstatky původního sopečného kužele, které tvoří prstenec menších kopců v okolí.

Do nitra původní sopky - dnes vrchu Milá, se dostaneme z Bělušic po modré turistické značce. Cesta stoupá prudce do kopce po spirále kolem kamenné armády čedičových sloupů.

Z vrcholu Milé vidíme pozůstatky sopečného kužele, vrch Ranná a celou mosteckou hnědouhelnou pánev.

Čtěte také

Milá je ve srovnání s ostatními sopkami poměrně mladá. Její stáří se odhaduje na 20 milionů let. Ve své době byla velice výbušná. Její erupce dosahovaly až do mostecké hnědouhelné pánve.

Turistická cesta do nitra sopky Milá

S geologem Vladislavem Rapprichem z České geologické služby jsme navštívili Milou, jejíž vrchol má souřadnice S 50°30'57", V 13°42'12,5". Místo se zobrazí po kliknutí na tuto mapu.

Trasa reportáže, kterou jste mohli slyšet v Meteoru 19. 7. 2014, je vyznačena v mapě čísly.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio