Zloději barevných kovů ročně napáchají škody za desítky milionů korun

18. červenec 2014
Zprávy

Někde se ztratí dopravní značka, jinde zase okap. Horší ale je, když na silnici najednou chybí poklop od kanalizace nebo kolejena trati. Všechny tyto předměty lákají zloděje barevných kovů, kteří svými krádežemi ročně napáchají škody za desítky milionů korun. Poklopy a kolejnice se ztrácí každý rok i v Praze.

„Sbírám kovy. Buď je dostanu přímo od lidí, nebo to najdu na ulici. Lidi to dávají před barák, většinou jsou to vany,“ říká Václav Šíma.

Pan Václav Šíma je bezdomovec a občas také sbírá kov. Když se hodně snaží, nasbírá za měsíc kov i za 200 korun.

Václav Šíma je bezdomovec a sbírá kov, který najde

„Platí asi tři koruny padesát za železo. A jak tady jezdí ty lodičky po Vltavě, tak občas vyhodí hliník. To je dneska asi za 15 korun.“

Václav Šíma sbírá jen to, co najde. V Praze je ale také spousta lidí, kteří barevné kovy kradou. Pražská Technická správa komunikací za loňský rok eviduje ztrátu téměř 150 kanálových vpustí. Pražské vodovody a kanalizace trápí zloději tím, že kradou ve velkém poklopy od kanalizace.

Proti této trestné činnosti se dá podle mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací Tomáše Mrázka, bojovat jen těžko:

„Za celý loňský rok to bylo 325 kusů, za první pololetí letošního roku už 243 kusů. Poklop stojí zhruba 5000 korun, k tomu se musí připočítat náklady na pracovní sílu a další věci. Jenom za první pololetí letošního roku nás dílo nenechavců přišlo na víc než jeden a půl milionu korun.“

Přesnou evidenci ukradených kovových předmětů a jiných prvků si vede i Správa železniční dopravní cesty. Zloději se nejčastěji zaměřují na měděné kolejnicové propojky a měděné lanové spojnice všeho druhu. Ty jsou dlouhé i několik desítek metrů.

nádraží, koleje, vlak

Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Marka Illiaše zloději často zavítají na nádraží v centru Prahy: „Sběrači barevných kovů nám ročně způsobí škody za desítky milionů korun. Tato tendence je spíše vzrůstající.“

V loňském roce bylo Správě železniční dopravní cesty na území Prahy odcizeno téměř 160 kovových prvků v hodnotě víc než 4 milionů korun.

Zloději nejen že způsobí finanční škody, ale také ohrožují lidské životy.

„V případě, že se zloděj jen pokusí ukrást optický kabel, může vyřadit zabezpečovací zařízení z činnosti na několik hodin. Nedávno se to stalo. Loni nebyla v provozu trať mezi Hlavním nádražím a Holešovicemi,“ dodává Marek Illiaš.

Zákon výkupnám druhotných surovin nařizuje evidovat všechny zákazníky a zakazuje vykupovat například elektrozařízení. Sběrny tento zákon porušují a obcházejí. Nejzávažnějším proviněním je odkup kradených předmětů.

Spustit audio

Více z pořadu