Karel Wichs: Katalánsko na cestě k samostatnosti?

22. červenec 2014

Události kolem referenda o státní samostatnosti Katalánska dostaly v těchto dnech nové impulzy. Děje se tak před zmíněným referendem, které separatisté vyhlásili na 9. listopad.

Rozhovory mezi katalánským premiérem Arturem Masem a celošpanělským lidoveckým předsedou vlády Marianem Rajoyem několik měsíců stagnovaly. Když si Mas minulý pátek postěžoval na neochotu Madridu zasednout za jeden stůl, reagoval Rajoy okamžitě: „Když mi zavolá, může přijet tentýž den a já ho přivítám s otevřeným srdcem.“

Datum setkání zatím nebylo stanoveno. Premiér Mas zřejmě nezavolal.

Referendum o samostatnosti je podle ústavních právníků nelegální. Roste počet Katalánců, kteří se nezákonného referenda nechtějí účastnit. Španělská vicepremiérka Soraya Sáenzová upřesnila: „Referendum se v žádném případě konat nebude a Masův postoj ztěžuje možnosti dialogu.“

Čtěte také

Generální tajemník socialistů v opozici Alfredo Rubalcaba to komentoval slovy: „Nemá smysl vést dialog jen kvůli dialogu.“

Vicepremiérka Sáenzová však soudí, že je mnoho věcí k diskusi, neboť vláda v Madridu je i pro Katalánce. V tomto duchu proběhlo minulý týden setkání španělského premiéra s katalánskými podnikateli. Rajoy si vyslechl jejich problémy, ale o referendu nepadlo ani slovo.

Projev nového premiéra Mariana Rajoye sledovaly před sídlem Strany lidové stovky jeho příznivců

Španělskou vládu podpořila i německá premiérka Angela Merkelová. Prohlásila, že nemá v úmyslu setkat se s katalánským premiérem. A pak jasně řekla: „Sdílím postoj španělské vlády a nebudu se vměšovat do domácích záležitostí Španělska.“ Lze říci, že postoj Angely Merkelové vyjadřuje názor Evropské unie.

Před hrozbou ztráty eura vymysleli katalánští bankéři a velkoprůmyslníci několikabodový kompromisní plán. Katalánci by se od Španělska neodtrhli, ale vybírali by a přerozdělovali sami všechny daně a poplatky na svém území.

Madrid by také uznal Katalánce jako národ a ti by si organizovali vlastní správu. Na to ovšem ústřední vláda nemůže přistoupit. Nelíbí se to ani separatistům. Jsou toho názoru, že se tím tříští snahy po osamostatnění.

Nikdo neví, co se stane, jestli se uskuteční ilegální rererendum a zvítězí v něm separatisté. Možná potom dojde na diskusi o kompromisním plánu.

autor: Karel Wichs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.