Kinský prohrál odvolací soud o palác v Praze

Pražský palác Kinských zůstane definitivně českému státu. V odvolacím jednání o tom dnes rozhodl Městský soud v Praze. Nevyhověl tak žádosti potomka šlechtického rodu Františka Oldřicha Kinského, aby mu byla budova na Staroměstském náměstí vrácena. Stát při konfiskaci podle dnešního verdiktu soudu postupoval v souladu se zákonem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palác Kinských v Praze

Palác Kinských v Praze | Foto: Jan Rosenauer

Rodina Kinského přišla o palác a další majetek po druhé světové válce na základě Benešových dekretů. Městský soud dnes potvrdil dubnový verdikt obvodního soudu, který rozhodl, že konfiskace paláce proběhla v souladu se zákonem, protože Kinský měl v roce 1945 německou národnost.

Kinský se ale snažil prokázat, že sám nikdy Němcem nebyl, a proto má na zkonfiskovaný majetek nárok. "Šokovalo mě, že jsem pokládán za Němce na základě jakéhosi prohlášení ministerstva zemědělství z roku 1945. Přitom jsem neviděl žádné důkazy o tom, že jsem německé národnosti, dokonce ani nemám německé občanství," tvrdí Kinský.

Odvolací senát rozhodl na základě konfiskačního výměru, jehož ověřenou kopii dnes předložila právní zástupkyně státu. Kinského advokát Jaroslav Čapek se sice snažil jeho pravost vyvracet, ale soud dal za pravdu zástupkyni žalované strany. "Bylo prokázáno, že výměr existoval a splňoval formální náležitosti," uvedla v rozsudku předsedkyně senátu Eva Ištvánková.

Soudu podle Ištvánkové nepříslušelo rozhodovat o tom, zda byl Kinský v době konfiskace Němec. Senát se zabýval tím, jestli se konfiskace uskutečnila správně, tedy zda byl výměr pravý a ověřený a jestli byl řádně doručen.

Čapek při předložení kopie výměru uvedl, že viděl i originály předložené Archivem hlavního města Prahy, ale jméno adresáta na něm je dopsáno dodatečně, což byl důvod, proč pochyboval o pravosti této listiny.

Podle Čapka navíc nebyl konfiskační výměr Kinskému řádně doručen, a rozhodnutí tedy nebylo pravomocné. Kinský byl v době zabavení majetku nezletilý a nemohl podle tehdejších zákonů listinu obdržet osobně, pouze přes poručníka. To se nestalo, protože Kinský bydlel i s rodinou na neznámém místě.

Dnešní jednání odvolacího tribunálu se František Oldřich Kinský osobně účastnil a po verdiktu byl velmi zklamán. "Myslím si, že rozhodnutí soudu je ostudou pro český stát, který tvrdí, že je státem práva," řekl. O majetek hodlá nadále bojovat třeba až u evropských soudů. "Ještě bude nějakou dobu trvat, než se v Česku bude brát ohled na práva nezletilých a majetková práva," prohlásil Kinský.

Kinský nyní žije v Argentině a již dříve řekl, že by se v případě výhry přestěhoval do Prahy a bydlel v paláci. V historické budově na Staroměstském náměstí nyní sídlí Národní galerie. Kinský a jeho právník k obvodnímu soudu v Praze podali žalobu i na galerii.

Kinský dosud pravomocně zvítězil v pěti soudních přích, pět prohrál. Dalších asi 150 budou muset soudy ještě projednat. Polistopadové restituční zákony návrat zabaveného majetku na základě Benešových dekretů neumožnily. Někteří čeští politici proto v rozsudcích, které Kinskému vrátily část majetku, viděli zpochybnění dekretů.

Viktorie Hošková, Martin Hromádka, Ladislav Hruška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme