Deprese a sebevraždy

20. říjen 2004
Zdraví

Psychických poruch v naší, ale i ve světové populaci přibývá a přibývá i depresí. Bohužel většina lidí, kteří jimi trpí k lékaři vůbec nejdou. Často se mylně domnívají, že depresi zvládnou sami. Pokud k praktickému lékaři přeci jen zajdou, pak většinou s jinými zdravotními problémy. Řekl nám to přednosta Psychiatrické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice Jiří Raboch.

Raboch: Lidé k nám obvykle nechodí se smutnou náladou, depresí, spíše říkají, že je bolí hlava, břicho, jsou méně výkonní, špatně spí a tak dále. Praktický lékař by měl najít určitý čas pro pacienta, vyslechnout a zaměřit se na jeho psychiku. Pokud je deprese diagnostikována, může ji léčit a při složitějších komplikacích konzultovat s psychiatrem nebo předat do psychiatrické péče.

Může deprese vést k sebevraždě?

Raboch: Z lidí trpících depresí 5 až 15 procent skončí svůj život sebevraždou. Deprese v průběhu posledních desetiletí jsou častější a jejich začátek se přesunuje do nižších věkových kategorií. Nemyslím, že se u nás jedná o dramatický stav, ale s depresemi mladých lidí či dokončenou sebevraždou se v poslední době setkáváme častěji.

Jak jsme na tom při srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie?

Raboch: Domnívám se, že z hlediska Evropy je nejvíce sebevražd v Rusku a Pobaltských státech, čísla jsou to dost velká. Také v Maďarsku je podobných případů hodně, Čechy patří někam do středu, kdy za rok skončí život u nás svobodně asi 1500 lidí. Většina je mužů - asi 1200. Jsou země, kde je sebevražd daleko méně, například Řecko.

Pokud někdo prožívá delší dobu smutek, nemá do ničeho chuť, neumí se radovat, měl by jít hned k lékaři?

Raboch: Samozřejmě ano, problém je, že ten člověk to tak v té době nevidí. Máme řadu pacientů, kteří se pokusili o sebevraždu, přežili a na otázku, zda jsou nyní rádi, odpoví ano. Pokud se ale zeptáte, jestli by to tenkrát dokázali posoudit přiznají, že ne a sebevražedné jednání bylo vyústěním situace. Hodně závisí na nejbližším okolí lidí, aby byli vnímaví a setkají-li se s člověkem, který se změnil, je smutný, zádumčivý, špatně komunikuje, tak mu věnovali svůj čas a eventuálně ho k lékaři přivedli.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu